Internationalt

Myanmar under mistanke for at hverve børnesoldater

Børn helt ned til ti år tvinges ind i hæren i Myanmar, siger Human Rights Watch, der vil have et forbud mod salg af våben og militærudstyr til landet.

Internationalt

Myanmar fylder rækkerne i landets hær ud med børn helt ned i ti-års alderen, og vil muligvis rekruttere endnu flere mindreårige i kølvandet på de demokratiske protester i landet.

Det skriver den anerkendte menneskeretsorganisation Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

Hæren i Myanmar har mistet en del soldater, der er deserteret eller har forladt hæren af anden årsag, så nu bliver børn købt og solgt af personer, der rekrutterer nye soldater. De får et beløb, der svarer til mere end en månedsløn, for hver nye rekrut, de finder til hæren.

Børnene bliver tævet og holdes i praksis fanget, lyder det i rapporten fra HRW.

Junta benægter

Militærjuntaen benægter, at det finder sted, og fastholder at alle soldater er fyldt 18 år, siger HRW.

Men ud af 20 tidligere soldater, som menneskeretsorganisationen har talt med, siger alle undtagen en, at mindst 30 procent af soldaterne er under 18 år.

»Regeringens indsættelse af hæren i september 2007 for at angribe buddhistmunke og fredelige demonstranter vil muligvis medføre, at børn er endnu mere sårbare over for rekruttering«, skriver HRW.

»Selv inden dette indgreb var unge mænd ofte ikke villige til at gå ind i hæren. Brugen af hæren til angreb, drab og tilbageholdelse af demonstranter vil yderligere afskrække den frivillige tilslutning, og dermed resultere i, at endnu flere børn rekrutteres«, hedder det.

En række vestlige lande har indført økonomiske og militære sanktioner mod Myanmar.

HRW opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at skærpe sanktionerne, så de også omfatter en våbenembargo.

Myanmars hær bestod i 2006 af omkring 375.000 soldater og er dermed en af de største i Asien efter Kina og Indien.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden