Flag på halv i byen Tuusula, ikke langt fra Jokela, i dag.
Foto: MATTI BJRKMAN/AP

Flag på halv i byen Tuusula, ikke langt fra Jokela, i dag.

Internationalt

Hele Finland sørger efter skolemassakre

Der bliver flaget på halv over hele Finland i dag, efter at en 18-årig skoleelev gik amok på en skole.

Internationalt

Finland vågner til endnu en kold novemberdag.

Men der er ni færre, der vågner. I går skød og dræbte en 18-årig skoleelev i den lille by Jokela syv klassekammerater, skolens rektor og sig selv.

I dag har den finske regering opfordret til, at der flages på halv i hele Finland fra otte morgen til solnedgang.

Rektor advarede og blev skudt Skolen holder lukket resten af ugen, imens eleverne får psykologhjælp, politiet foretager deres undersøgelser, og håndværkerne rydder op.

Men meget om de chokerende 20 minutter vides allerede.

For eksempel at den 60-årige rektor for skolen i Jokela i går klokken 11.44 slog alarm over højtalersystemet og opfordrede elever og lærere til at låse sig inde i klasselokalerne.

Kort efter så en 13-årig elev rektor blive mejet ned af den 18-årige Pekka-Eric Auvinen, som bagefter for videre gennem gangene og ud i klasselokalerne, bevæbnet med sin pistol.

Lig lå i gangene

Ti minutter efter alarmen nåede politiets specialstyrker frem, samtidig med at nogle elever smadrede ruder i deres klasselokaler for at komme væk fra grusomhederne.

En mor til en elev gik gennem skolens korridorer under massakren og siger til svenske Expressen, at hun så så mange lig, at hun troede, at det var en øvelse af en slags.

Klokken 12.04 affyrede Pekka-Eric Auvinen sit sidste skud. Det var imod ham selv, og politiet fandt ham kort efter bevidstløs. Han havde skudt sig i tindingen.

Pekka-Eric Auvinen nåede at dræbe syv skolekammerater og sin rektor. I går aftes ved titiden døde han selv på sygehuset.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce