0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sydafrikas teenagere raser mod kysselov

Hvis en sydafrikansk 17-årig tungekysser sin 14-årige kæreste, risikerer de begge at blive slæbt i retten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En ny sydafrikansk lov forbyder alt fra dybe kys til gensidig onani og berøring af brysterne på teenagere under 16, hvis aldersforskellen mellem parterne er over to år.

Bestemmelserne har fyret op under ungdommen i Sydafrika, der helt tilbage fra kampen mod det tidligere racistiske apartheidstyre ved alt om at arrangere offentlige protester.

Nutidens unge kaster sig dog ikke ud i gadekampe mod politiets tåregas og pigtråd, men bruger et anderledes moderne forum for deres protester: Facebook ( www.facebook.com), det internationale mødested for internettets unge (og lidt ældre).

En krænkelse af menneskerettigheder
Her er nu over 30 grupper, der fører krig mod kysseloven. Den største, Stop the New Kissing Law, var i går eftermiddag nået op på 23.042 medlemmer og 488 billeder, mange af dem leveret af teenagere i gang med de nu forbudte kys.

Gruppen er oprettet af Franki Murray, en 14-årig skoleelev, der beskriver kysseloven som »en krænkelse af vores menneskerettigheder«.

»Lige så snart du fylder 16, kan du gøre lige, hvad der passer dig. Det betyder, at en 52-årig kan have sex med en 16-årig, mens en 14-årig ikke kan kysse en 17-årig. Det er virkelig åndssvagt«, skriver Franki Murray, der – måske i lyset af succesen – på det seneste har taget andre presserende emner op.

Kyssemaraton på skøjtebanen
Herunder den manglende synkronisering mellem trafiklysene, der forleden forsinkede hendes hjemtur med et kvarter, da hendes mor havde hentet hende efter en udflugt til det lokale shoppingcenter.

Her arrangerede Franki Murray tidligere på måneden et såkaldt kissathon på skøjtebanen, hvor teenagere opfordredes til kollektivt at trodse loven med tungekys og hede omfavnelser på isen.

Men hvad i alverden har Sydafrikas lovmagere gang i? Et ganske hastende forsøg på at begrænse en af verdens mest skræmmende epidemier af seksuelle overgreb.

’Kysseloven’ er blot et par paragraffer i en generel skærpelse af loven om seksuelle krænkelser. Blandt nyhederne er også, at tvungen oralsex og analt samleje nu defineres som voldtægt.

Loven skal standse sugar daddies
Målet med ’kysseloven’ er ikke at kriminalisere ungdommens eksperimenter med det andet (eller eget) køn, men at give politiet og domstolene en mulighed for at gribe stærkere ind over for egentlig udnyttelse.

Det vil blandt andet ramme såkaldte sugar daddies, der ofte køber sex med mindreårige, fattige ’kærester’ og betaler med de mobiltelefoner og Levi’s-jeans, der også i Sydafrika er nødvendige statussymboler for mange teenagere.