0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nazi-krigsforbryder fængslet i Italien

En tidligere SS officer er blevet fængslet i Italien, efter at have boet over 50 år i Canada. Nazijæger: Vigtig fængsling.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Michael Seifert blev fulgt fra flyet af militærpolitibetjente. Vidner sagde under retssagen mod ham i 2000, at han lo, mens han torturerede fangerne af nazisterens fangelejr i Bolzano i 1944-1945. Foto fra tv.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Han er kendt som »bæstet fra Bolzano«.

Den 83-årige tidligere SS-officer Michael Seifert, som i går blev anholdt i Italien, efter at være blevet udleveret fra Canada, hvor han har boet i mere 50 år.

Ifølge CNN ankom Michael Seifert kort før daggry i et militærfly til en lufthavn nær Rom. Han blev ført til et hospital uden for Napoli, hvor han blev underkastet en rutinemæssig helbredsundersøgelse.

Ni tilfælde af drab Seifert har pacemaker, men skal ellers være ved godt helbred.

Det betyder, at han trods sin alder har helbred til at afsone den livstidsdom han fik i absentia i 2000 ved en militærdomstol i Verona.

Dommen lød på fængsel på livstid for ni tilfælde af drab, begået mens han var SS fangevogter ved en fangelejr i Bolzano i det nordlige Italien under Anden Verdenskrig i årene 1944-1945.

Ugerninger i lejren
Lejren fungerede som transitsted for jøder, italienske modstandskæmpere og tyske desertører, som skulle nordpå.

Under retssagen fortalte vidner, hvordan Seifert sultede en 15-årig fange til døde, maste en persons øjne ud med fingrene og torturerede en kvinde, før han dræbte hende og hendes datter.

Michael Seifert erkender ifølge CNN, at han var fangevogter i lejren, men han nægter at have været involveret i grusomhederne i lejren.

Canada ville udlevere ham
Seifert har siden 1951 levet i Canada og er statsborger her. De senere år har han forgæves forsøgt at kæmpe imod de canadiske myndigheders forsøg på at tage statsborgerskabet fra ham.

Myndighederne siger, at han skjulte sin fortid, da han rejste ind i landet. Og Canada giver ikke statsborgerskab til tidligere medlemmer af SS og andre nazister, der har været involveret i koncentrationslejre og andre krigsforbrydelser.

Afgørende eksempel

I sidste måned tabte Seifert det afgørende slag, da Canadas Højesteret afslog at omstøde en dom om hans udlevering til Italien.

Avi Benlolo, præsident for Venner af Simon Wiesenthal Centeret for Holocaust Studier i Canada, siger, at det er vigtig, at Seifert kommer til at afsone sin straf.

»Det er afgørende, at det sker. Det statuerer et eksempel for andre krigsforbrydere, ikke kun nazistiske krigsforbrydere, men også krigsforbrydere med forbindelse til Rwanda, Bosnien, Dafur eller andre folkemord. Den viser, at der er ikke en tidsfrist for retfærdigheden«, siger Avi Benlolo til CNN.