Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Trusler lukker dansk udstilling i Berlin

Dansk kunstudstilling lukket efter trusler fra muslimer, der føler sig krænket over en plakat med kabaen, den islamiske centralhelligdom i Mekka.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En udstilling i Berlin med satirisk-politiske karikaturtegninger og plakater lavet af den danske kunstnergruppe Surrend er blevet lukket af sikkerhedsgrunde. Det oplyser de tyske myndigheder torsdag.

Ifølge Kunstforeningen Tiergarten forårsagede »opbragte muslimer« tirsdag forstyrrelser på udstillingen, hvor de krævede, at en af de 21 plakater blev fjernet.

»Dette blev fulgt op af konkrete trusler om vold, hvis dette ikke skete«, oplyser kunstforeningen.

Plakat vækker vrede Genstanden for vreden er en plakat, der viser kabaen, den hellige sten i Mekka. Plakaten har inskriptionen 'Dumme Sten'. I udstillingen findes også en plakat med en mand, der bærer en typisk jødisk hovedbeklædning. Den har inskriptionen 'Dumme Hue'.

Udstillingen blev åbnet fredag af formanden for Berlins Kunstakademi, Klaus Staeck. Han betegner truslen mod den danske udstilling som »fuldstændig uacceptabel«.

»Muslimer i Europa må acceptere, at de ikke kan censurere en kunstudstilling i et galleri«, siger Kunstforeningen Tiergarten i en pressemeddelelse.

Provokerende gruppe

Kunstnergruppen Surrend, der første gang så dagens lys i vinteren 2006 efter begravelsen af den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic, er oprettet for at gøre grin med nogle af verdens magtfulde ledere.

I december 2006 trådte Surrend ud over deres sædvanlige udtryksform ved at indrykke en annonce i den iranske Teheran- baserede avis med en fornærmende skjult tekst, der beskrev den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad med akronymet 'SWINE' (SVIN).

ritzau/dpa

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden