Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Det er sjette gang Fogh besøger Bush i USA.
Foto: ROD AYDELOTTE/AP

Det er sjette gang Fogh besøger Bush i USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fogh hylder Bush under hyggebesøg

»Du, hr. præsident, og USA har mere end nogen anden fremmet denne vision om frihed og demokrati«, sagde statsministeren under sit besøg hos George W. Bush.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om præsident Bush var sulten efter en burger, så klarede han sig alligevel igennem de godt 15 minutter, pressemødet stod på.

Verdens mest magtfulde politiker virkede i rigtigt godt humør, da han sammen med sin gæst Anders Fogh Rasmussen mødte pressen på hans ranch i den lille by Crawford i Texas.

Mens mændene ordnede verdenssituationen, sad to førstefruer Anne-Mette og Laura i et par lænestole fem meter fra de to talepulte og nød det gode vejr.

Bush startede med at ridse sine samtaler med Fogh op.

Samtaler på cyklen Krigen mod terror, en opsang til NATO-landene, som skal bidrage mere aktivt i Afghanistan end tilfældet i dag, truslen fra Iran og klimatopmødet i København næste år. »Hr. statsminister vi er henrykte over, at du er her. Laura elsker også at have Anne-Mette på besøg«, sagde Bush og sendte en personlig hilsen til Fogh: »Jeg har virkelig nydt min tid sammen med dig, når vi har talt sammen på vores cykelture. Jeg sætter pris på det faktum, at du er en god personlig ven og en stærk leder«, sagde Bush. Inden han gav ordet til Fogh, fastslog han endnu en gang, at det havde været et godt besøg »og nu ser jeg frem til at give manden en burger«. Anders Fogh gik skridtet videre, da han fik ordet, og »hyldede« Bush for at stå fast i kampen for demokrati og sætte ind mod verdens tyrannier.

Udskældt præsident
Et par journalister fra den amerikanske presse sagde efterfølgende, at de sjældent havde hørt en statsminister rose deres præsident i de vendinger.

Slet ikke på et tidspunkt, hvor George W. Bush er en af historiens mest udskældte præsidenter.

Men som Fogh sagde i et interview med Politiken før sit besøg hos Bush, så lader han ikke sit venskab med den amerikanske præsident afhænge af meningsmålinger.

Et synspunkt, han i øvrigt gentog overfor CNN’s Hvide Hus-korrespondent, Ed Henry.

Tilbage til Foghs hyldest til Bush:

»Frihed og værdighed for mennesker er universelle værdier. Det er værdier, som mennesker, der lever i undertrykkelse og under brutale regimer, stræber efter. Vi har en forpligtelse til at stå side om side med menneskers kamp for frihed og demokrati«, insisterede Fogh.

»Dette er vores fælles udfordring, og du, hr. præsident, og USA har mere end nogen anden fremmet denne vision om frihed og demokrati. Tillad mig at give dig min hyldest for dette«, sagde han

»Tak«, sagde Bush og nikkede glad.

Det er sjette gang, Fogh besøger Bush i USA. Siden hans første besøg i marts 2002 er han år for år steget i graderne.

Fra morgenmad i Det Hvide Hus, frokost i Det Hvide Hus, Camp David og nu endestationen Bush-ranchen i Crawford som et endegyldigt symbol på deres gode indbyrdes forhold.

Nummer 17 på ranchen

Blot 16 regeringschefer har været der, blandt andre Putin, Blair, Merkel og Sharon. Fogh er nummer 17 i rækken. Dagsordenen for statsministerens USA-besøg har været klimatopmødet i København næste år. Selv om der sidder en ny administration i Det Hvide Hus til den tid, så skal der allerede nu laves synlige resultater, hvis det skal lykkes, lyder statsministerens analyse. Han sagde til præsidenten, at verdens ledere skylder de kommende generationer at være med i en global klimaaftale. Selv om han roste Bush og kaldte ham en »miljøforkæmper«, så fik Fogh dog ingen konkrete løfter om, at USA vil skrive under på en global klimaaftale i København. »Men jeg rejser hjem med mere optimisme. Det er min opfattelse, at der er sket en reel bevægelse. Præsident Bush var meget fast i sin holdning til, at der skal ske noget«, sagde Fogh om manden, som står i spidsen for det land, der har klodens største udledning af drivhusgasser. Efter frokost satte statsministerparret sig op i en af præsidentens helikoptere og fløj mod Dallas. Mandag er Fogh tilbage i Statsministeriet på Slotsholmen i København.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden