»Forhandlinger bør genoptages så hurtigt som muligt«, siger Rice.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE/AP

»Forhandlinger bør genoptages så hurtigt som muligt«, siger Rice.

Internationalt

Rice vil genoplive fredsforhandlinger

Den amerikanske udenrigsminister er i Mellemøsten på en opgave, der ser umulig ud.

Internationalt

En fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne er stadig mulig.

Hørt før? Udenrigsminister Condoleezza Rice har gentaget budskabet ved sin ankomst til den egyptiske hovedstad her i formiddag.

Baggrunden for hendes besøg er den seneste israelske offensiv i Gaza, hvor mere end 120 palæstinensere er blevet dræbt.

Israel har trukket sine tropper ud af Gazastriben, men har advaret om, at nye aktioner kan iværksættes, skriver BBC.

Det palæstinensiske selvstyres leder, Mahmoud Abbas, har lagt forhandlingerne på is efter Israels fem dage lange offensiv mod Hamas-styret i Gaza.

Møde med Olmert i aften »Forhandlinger bør genoptages så hurtigt som muligt«, sagde Rice ved ankomsten til Kairo, hvor hun blandt andet mødtes med den egyptiske præsident, Hosni Mubarak.

I aften mødes hun i Jerusalem med den israelske regeringschef, Ehud Olmert, der ikke har tænkt sig at indstille angrebene på militante Hamaspartisaner, som fra Gaza retter raketangreb på israelske byer.

»Vi er ikke parat til at tolerere angreb, punktum. Og vi vil svare igen. Vore reaktioner er ikke begrænset til en specifik operation eller en bestemt dag«, sagde Olmert i går i en erklæring ifølge Reuters.

Processen skal holdes kørende
Rice får sit at se til, når hun i dag og i morgen skal prøve at få Olmert og Abbas tilbage til forhandlingsbordet.

»Jeg vil have diskussioner med parterne om, hvordan vi kan holde processen kørende trods de åbenlyse tilbageslag«, sagde den amerikanske udenrigsminister.

»Hamas gør som forventet, nemlig at bruge raketangreb mod Israel for at ødelægge en fredsproces, som de intet kan få ud af«, tilføjede hun og understregede, at Israel har ret til at forsvare sig selv.

Timeglasset rinder ud

Iagttagere vurderer, at hun får svært ved at genoplive fredsforhandlingerne, som blev skudt i gang i amerikanske Annapolis i november i fjor med det klare mål at få en fredsaftale på plads, inden præsident George W. Bush rykker ud af Det Hvide Hus i januar 2009.

Rice mener, at det bliver en sejr for Hamas, hvis fredsprocessen endegyldigt forliser.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce