Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

En glad Hillary Clinton i nat i Ohio.
Foto: MARK DUNCAN/AP

En glad Hillary Clinton i nat i Ohio.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hillary Clinton vinder i Texas

Hillary Clinton har vundet demokraternes primærvalg i Texas. Kvinderne, de hvide og arbejderklassevælgerne slutter op om den tidligere førstedame.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med sejren ved demokraternes primærvalg i Texas er Hillary Clinton med et slag tilbage i kampen om at blive partiets præsidentkandidat.

Der var tale om et tæt opløb mellem Barack Obama og Clinton i USAs næststørste stat.

Ifølge CNN har Clinton fået 51 procent af stemmerne mod 47 procent til Obama.

»Jeg er overordentlig lykkelig for vælgernes tillid i Texas - en stat som jeg kender og holder af«, var Hillary Clintons første kommentar til sejren fra kampagneflyet på vej fra Ohio til Wasdhington D.C.

Samtidig mener hun, at sejrene i Ohio, Rhode Island og Texas er »et nyt kapitel i denne historiske valgkamp«.

Hvide arbejdere støtter Hillary De første analyser af forskellige vælgergruppers stillingtagen viser, at Clinton har fået fornyet opbakning fra de grupper, der i nylige valgkampagner var begyndt at falde fra. Det drejer sig især om det hvide befolkningsflertal og arbejderklassevælgerne. Det skriver Associated Press.

Tallene i Texas viser, at Barack Obama fortsat har solid opbakning fra farvede vælgergrupper og de unge vælgere samt folk med universitetsuddannelse. Obamas forsøg på at hente vælgere fra Clintons traditionelle støtter - kvinder, de ældre og folk med ingen eller kun beskeden uddannelse - ser ud til at være slået fejl.

64 procent af de hvide vælgere i Ohio har stemt på Clinton. For Texas er det tilsvarende tal 56 procent.

Hvide kvindelige vælgere er stadig Hillarys kernetropper. I Ohio har hun fået flertallet af hvide mandlige vælgere, mens Hun må 'dele' denne gruppe mere ligeligt med Obama i Texas.

I Texas er den spansktalende befolkningsgruppe blevet en meget aktiv vælgergruppe og udgør nu en tredjedel af hele vælgerkorpset. I primærvalgene i 2004 udgjorde de en fjerdedel.

Denne gang har to tredjedele af de spansktalende Texas-vælgere støttet Clinton.

I Ohio har de spansktalende kun marginal betydning.

Race og køn spiller ind
Aldersmæssigt er skillelinjen som tidligere: jo yngre vælgeren, jo mere er han tilbøjelig til at stemme på Obama. Jo ældre hun er, jo mere læner hun mod Clinton.

Rundspørgerne ved valgsteder i både Texas og Ohio viser samstemmende, at både race- og kønsaspektet har stor betydning.

Novembervalget kan blive det første i amerikansk historie, som leverer enten den første farvede præsident eller den første kvindelige præsident. Hver femte vælger i begge stater har sagt, at hudfarve har betydning for deres valg.

Hillary Clinton er lykkedes med at få stor opbakning blandt de vælgere, der først besluttede sig i ugen op til valget. Her kan det have haft betydning, at Clinton i sin kampagne anklagede Obama for at være uerfaren.

Rhode Island og Vermont

De to små stater på østkysten, der også gik til stemmelokalerne i går, var Rhode Island og Vermont, begge med overvægt hos Demokrater fremfor Republikanere. De første tal fra Rhode Island bekræfter Hillarys styrkepositioner, skriver AP: hun har sin stærkeste opbakning blandt hvide, kvinderne, de ældre, de dårligt uddannede og lavindkomstgrupperne.

I Vermont, der traditionelt har mange liberale og centrumvenstre-vælgere, ser det ud til, at Obama har gjort indhug hos traditionelle Clinton-støtter.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden