Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Ny undersøgelse viser, at drikkevandet i USA indeholder spor af 56 forskellige typer medicinalvarer.
Foto: THOMAS BORBERG

Ny undersøgelse viser, at drikkevandet i USA indeholder spor af 56 forskellige typer medicinalvarer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinrester fundet i drikkevand

Ny undersøgelse viser spor af blandt andet antibiotika, lykkepiller og kønshormoner i mindst 41 millioner amerikaneres drikkevand.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

56 typer.

Så mange forskellige medicinalvarer har et undersøgelseshold i USA fundet i store dele af landets drikkevand.

Der er dog tale om meget små mængder, og myndighederne forsikrer om, at drikkevandet er ufarligt, skriver det internationale nyhedsbureau AP.

Men tilstedeværelsen af så mange forskellige typer medicin i en så stor mængde drikkevand skaber bekymring hos amerikanske forskere. De peger på, at man endnu ikke kender konsekvenserne af stoffernes virkning på den menneskelige krop i længden.

Hjertemedicin i vandet
Det var nyhedsbureauet AP's nationale undersøgelseshold, der stod i spidsen for den omfattende undersøgelse omkring medicinrester i drikkevandet. Undersøgelsen tog lidt over fem måneder og foregik primært i området omkring Californien og Kentucky.

Ud over spor af antibiotika, fandt forskerholdet blandt andet rester af medicin mod højt blodtryk, højt kolesteroltal, astma, epilepsi, psykiske sygdomme og hjerteproblemer.

Hvordan havner stoffet i drikkevandet?
Når folk tager piller, så absorberer kroppen noget af stoffet, men resten går gennem kroppen og bliver skyllet ud i toilettet. Spildevandet bliver behandlet og ryger derefter ud i reservater, floder og søer.

En del af vandet bliver renset igen på drikkevandsbehandlende værker og ryger ud til forbrugere. Men langt størstedelen af behandlingerne kan ikke fjerne de sidste medicinrester. Det skriver CNN på deres hjemmeside.

Selv om forskere endnu ikke kender de præcise risici vedet menneskes konstante kontakt med tilfældige kombinationer af medicinalvarer i årevis, så afslører nye undersøgelser alarmerende effekter på menneskeceller og dyreliv.

Tegn på skader
Ifølge CNN viser ny amerikansk forskning nemlig, at selv helt små doser af blandet medicin har haft en effekt på fostres nyre-celler, menneskers blodceller og brystkræftceller. Kræftcellerne formerede sig for hurtigt, nyrecellerne voksede for langsomt, og blodcellerne viste biologiske tegn på betændelse.

Derudover peger nyhedsbureauet AP på, at mængden af medicinstoffer i floder og søer på et globalt plan faktisk skader dyreliv. For eksempel har man set han-fisk, der skaber æggeblommeproteiner - noget, som ellers kun hun-fisk kan gøre.

Ifølge CNN er situationen med USA's drikkevand sandsynligvis mere bekymrende, end det, AP's undersøgelse peger på.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden