Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Det er næsten 14 år siden færgen Estonia sank ud for Finlands kyst. Billedet er taget den 19. november 1994, hvor forenden af færgen blev løftet op fra bunden.
Foto: JAAKKO AVIKAINEN/AP

Det er næsten 14 år siden færgen Estonia sank ud for Finlands kyst. Billedet er taget den 19. november 1994, hvor forenden af færgen blev løftet op fra bunden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Estonia skal sænkes igen

Svenske forskere vil sænke en mini-udgave af den forliste færge Estonia. Målet er at aflive konspirationsteorierne om årsagen til katastrofen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Estonia skal igen gå til bunds. Det planlægger en gruppe svenske forskere, der vil sænke en miniudgave af den forliste færge i et forsøgsbassin.

Der er gået næsten 14 år, siden den store færge Estonia gik ned på sin rute mellem Tallinn og Stockholm og tog 852 mennesker med sig i døden.

Alligevel er der stadig spekulationer om, hvordan katastrofen kunne ske.

Nogle konspirationsteorier hævder, Estonia var offer for et angreb, mens andre mener færgen smuglede våben og at smugleriet blev dens endeligt.

Afliv spekulationerneDe spekulationer håber forskerne på Statens Skeppsprovningsanstalt i Göteborg at komme til livs ved at genskabe vejrforholdene fra den nat i september 1994, hvor Estonia gik til bunds i Østersøen.

En næsten fire meter lang kopi af den oprindelige færge skal udsættes for uvejret i et forsøgsbassin, og forskerne regner med at se modelskibet gå ned på omkring otte minutter.

Tidligere tyske undersøgelser har antydet, at Estonia sejlede for hurtigt vejrforholdene taget i betragtning, ligesom besætningens forsøg på at redde færgen i stedet fik den til at rulle om på siden.

Vandet strømmer ind
Den svenske kopi, der har fået navnet 'Mini-Estonia', skal ligesom virkelighedens Estonia udsættes for en storm med bovklappen flået af og bilrampen i forenden stående åben.

Forskerne bag genskabelsen af ulykkesnatten forventer, at vandet vil strømme ind af både luftventiler og vinduer, og at skibet dermed bliver tvunget om at ligge på højre side.

Til sidst mener de, Mini-Estonia vil vende bunden i vejret og forsvinde til bunds med bagenden først.

Endnu løse ender

Men selv om de svenske forskere gør et kompliceret arbejde for at bygge en præcis kopi af Estonia, og skabe et stormvejr som dét, der hærgede den nat i september 1994, vil der stadig være ubesvarede spørgsmål efter forsøget.

For eksempel er det fortsat uklart, om nogle vandtætte døre under bildækket var åbne eller lukkede, da Estonia gik ned.

Det spørgsmål skal forskerne ifølge det svenske magasin Ny Teknik, selv tage stilling til, inden de lader 'Mini-Estonia' gå til bunds.

Sænkningen af 'Mini-Estonia' sker 2. april i fuld offentlighed.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden