Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: FRANDSEN FINN
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så strejker sygeplejerskerne

Fra onsdag morgen vil 16.000 sygeplejersker, fysioterapeuter og jordemødre strejke landet over.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der kommer konflikt på sundhedsområdet fra 16. april.

Forligsmanden har opgivet yderligere mægling, og de 11 forbund i Sundhedskartellet vil nu strejke.

»Jeg har forsøgt at mægle, men må nu opgive at opnå enighed. Og derfor kan en strejke gå i gang 16. april ved døgnets start«, siger forligsmand Mette Christensen.

Regeringen skal blande sig udenom Sundhedskartellet holder fast i, at lønstigningen over de næste tre år skal være på 15 procent. Kommunerne og regionerne har kun mandat fra regeringen til en stigning på 12,8 procent.

»Jeg vil nu appellere til regeringen om ikke at blande sig i konflikten. Vi vil have lov til at slås for vore krav«, siger Connie Kruckow, chefforhandler for Sundhedskartellet og formand for Dansk Sygeplejeråd.

Samtidig opfordrer hun Folketinget til at nedsætte en ligelønskommission.

»Den manglende ligeløn for vores medlemmer er et samfundsproblem og vil indebære, at det fremover bliver langt sværere at rekruttere nye og fastholde erfarne medarbejdere«, siger Connie Kruckow.

Nødberedskab står klar

Den største gruppe af de strejkende er sygeplejerskerne. Men Sundhedskartellet omfatter også fysioterapeuter, ergoterapeuter, jordemødre, bioanalytikere, økonomaer, ernæringsassistenter, farmakonomer, tandplejere, afspændingspædagoger, radiografer og fodterapeuter.

I alt er der tale om cirka 16.000 offentligt ansatte, som vil nedlægge arbejdet fra på onsdag.

Sundhedskartellets kredse og tillidsrepræsentanter har i de seneste uger forhandlet for at få et nødberedskab på plads. Det er parat nu, og en storkonflikt kan gå i gang.

»Borgere med akutte livstruende sygdomme vil ikke blive ramt af strejken. Naturligvis ikke. Vi har intet ønske om at tage patienterne som gidsler«, siger Connie Kruckow.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden