Foto: MONICA MATIAUDA/AP
Internationalt

Afsat biskop vinder præsidentvalg

Paraguay har fået en præsident der i sin tid som kirkens mand fik kælenavnet De Fattiges Biskop.

Internationalt

Den tidligere katolske biskop Fernando Lugo har brudt Coloradopartiets mere end 60 år ved magten i det sydamerikanske land Paraguay.

Det blev en kendsgerning, da regeringspartiets kandidat ved præsidentvalget, Blanca Ovelar, i nat dansk tid erkendte sit nederlag og ønskede Lugo tillykke med sejren:

»Jeg anerkender Lugos triumf. Vi accepterer med værdighed, at resultatet af præsidentvalget nu er uomtvisteligt«.

Historisk magtskifte Dermed er der lagt op til et historisk magtskifte i det sydamerikanske land, som ligger klemt inde mellem Brasilien, Argentina og Bolivia.

Her har Coloradopartiet nemlig i mere end seks årtier siddet på magten.

Med valget af Lugo får Paraguay nu en præsident, der i sin tid som kirkens mand fik kælenavnet De Fattiges Biskop.

Inspireret af Hugo Chavez

Vatikanet har dog frataget Lugo titlen som biskop på grund af hans politiske ambitioner, der er inspireret af Venezuelas præsident, Hugo Chavez, og Bolivias præsident, Evo Morales, som fører an i venstrefløjens opblomstring i Latinamerika.

Kritikere af Lugo og hans parti, Patriotisk Alliance for Forandring, er nervøse for, at han nu vil styre landet ned ad samme vej som Venezuela med omfattende nationaliseringer og betydelige statsindgreb i blandt andet erhvervslivet.

Lugo siger dog selv, at han ikke har tænkt sig at efterligne nogen og understreger, at han er mere midtersøgende end sine røde kolleger.

»Vi vil gøre det på vores egen måde«, lyder hans budskab:

»I dag kan vi drømme om et anderledes land. Paraguay vil ikke mere blive husket for korruption og fattigdom, men for sin ærlighed«, sagde Lugo efter valgsejren.

Paraguay er netop berygtet for massiv korruption, og ifølge valgobservatører fra organisationen International Transparency var der absolut også skønhedspletter på søndagens valghandling.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce