Den tidligere major, Philipp Freiherr von Boeselager, blev 90 år.
Foto: JAN BAUER/AP

Den tidligere major, Philipp Freiherr von Boeselager, blev 90 år.

Internationalt

Den sidste Hitler-jæger er død

Soldaten Philipp Freiherr von Boeselager var medlem af den hemmelige gruppe, der i 1944 forsøgte at tage livet af Adolf Hitler.

Internationalt

Tyskland har mistet det sidste levende medlem af den hemmelige inderkreds omkring Hitler, der forsøgte at dræbe nazilederen under Anden Verdenskrig.

Den tidligere major, Philipp Freiherr von Boeselager, blev 90 år, oplyser det tyske militær ifølge nyhedsbureauet AP.

Von Boeselager var med i den hemmelige gruppe af soldater, der 20. juli 1944 forsøgte at dræbe Hitler.

Operationen blev ledet af værnemagtsofficeren Claus Graf Schenk von Staufenberg, der placerede en kuffert med en bombe under bordet i det konferencerum, hvor Hitler og hans betroede opholdt sig.

Kufferten blev ved et tilfælde sparket op mod bordben, og det reddede formentligt Hitlers liv. Eksplosionen blev i hvert fald mindre end forventet.

Var klar til selvmord

Umiddelbart efter episoden blev Staufenberg og hans medsammensvorne i den hemmelige gruppe arresteret af nazitoppen og henrettet i et orgie af hævndrab - nogle blev hængt i klaverstrenge.

Flere blev tortureret af nazisterne i håb om, at soldaterne ville afsløre andre medlemmer af den hemmelige inderkreds af soldater, men von Boeselagers navn slap aldrig ud, og han blev aldrig fanget af nazisterne.

Alligevel bar han frem til krigens afslutningen en cyanidkapsel på sig, som han kunne sluge og tage livet af sig selv med, såfremt hans hemmelighed blev afsløret, og nazisterne fangede ham.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce