Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Lokale reparerer en mole ved et havneanlæg i Myanmars største by, Yangon.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myanmar afviser amerikansk eksperthjælp

USA har skibe og fly, der kan hjælpe ofre i Myanmar, men juntaen vil ikke give lov.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA kunne med meget kort varsel etablere en massiv luftbro, der kunne bringe nødhjælp ind til ofrene for cyklonen i Myanmar - det tidligere Burma.

Men indtil nu har militærjuntaen i landet kun givet lov til, at et amerikansk militærfly kunne lande med nødhjaelp i går, og at yderligere to kan lande i dag.

USA har en stor militærbase i Thailand, og derudover har der netop tilfældigvis været afholdt en stor militærøvelse i regionen.

Erfaring fra cykloner andre steder »Det betyder, at vi har 11.000 mand i området samt skibe, fly og helikoptere. Vi er parat til at bruge vores mandskab og udstyr til at bringe al den nødhjælp ud, vi kan«, siger oberstløjtnant Douglas Powell fra det amerikanske marinekorps og fortsætter:

»Nogle af vores folk har tidligere hjulpet til efter cykloner i blandt andet Bangladesh, så de er erfarne i den slags arbejde. Derudover kunne vi med vores helikoptere nå selv de fjerneste dele af katastrofeområderne«.

Overlevende trues af epidemier
Det amerikanske tilbud om hjælp kommer samtidig med, at FN og andre hjælpeorganisationer frygter, at situationen bliver stadig værre for de overlevende ofre. De skønnes at udgøre mellem halvanden og to millioner mennesker.

Der er mangel på alt fra mad og rent drikkevand til telte og toiletfaciliteter. Hjælpeorganisationerne er bange for, at det kun er et spørgsmål om tid, inden der bryder epidemier ud af blandt andet kolera og dysenteri.

Nødhjælp kommer ikke frem

Samtidig anslog FN i går, at under 20 procent af den mad, der skal til for at redde ofrene, er blevet bragt ind, og at under 10 procent af det udstyr, der skal bruges for at få nødhjælpen ud til ofrene i katastrofeområderne, er bragt ind i landet.

Nødhjælpsarbejdet kompliceres yderligere af, at mange internationale nødhjælpsarbejdere ikke kan faa visum til at komme ind i Myanmar og dernæst tilladelse til at forlade hovedbyen Yangon for at tage ud i katastrofeområderne.

EU's udviklingsministre mødes i dag for at diskutere, hvordan de kan lægge pres paa militærjuntaen i Myanmar, så den åbner op for mere hjælp.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden