Medlemmer af Falun Gong-sekten i aktion for at gøre EU’s udenrigsministre opmærksomme på, at indsatte i Kinas fængsler bliver frataget organer, der bliver solgt til udlændinge og velhavende kinesere. Mange medlemmer af Falung Gong er fængslet i Kina. Arkivfoto: Yves Logghe/AP

Medlemmer af Falun Gong-sekten i aktion for at gøre EU’s udenrigsministre opmærksomme på, at indsatte i Kinas fængsler bliver frataget organer, der bliver solgt til udlændinge og velhavende kinesere. Mange medlemmer af Falung Gong er fængslet i Kina. Arkivfoto: Yves Logghe/AP

Internationalt

Kina lover at stoppe organhøst fra fanger

Kinesisk lægeforening bøjer sig for internationalt pres på et møde i København – blandt andet af frygt for, at kritikken vil ramme OL næste år.

Internationalt

Kina lover at indføre nye regler for organtransplantationer, så det fremover bliver forbudt at tage organer fra fanger.

Det har ellers været en fremgangsmåde, der har dækket det meste af det kinesiske organmarked.

Men metoden har vakt international harme, selv om rige udlændinge har flokkedes til Kina efter ny nyre, lever eller hjerte.

Beslutningen skal også ses i lyset af det ekstra internationale fokus, der kommer på landet i forbindelse med de olympiske lege i august næste år.

Møde i København Løftet om at ændre praksis for udtagelse af organer blev givet af den kinesiske lægeforening under et møde i den internationale organisation World Medical Association i København i fredags.

Det kommer altså ikke fra officielt politisk hold, men kinesiske brancheorganisationer er statskontrollerede, så beslutningen har på forhånd været godkendt af Kinas sundhedsministerium, siger Chen Zhonghua, der er næstformand i lægeforeningens afdeling for organtransplantation, til Hongkong-avisen South China Morning Post.

Avisen er det eneste engelsksprogede kinesiske medie, der har omtalt den nye beslutning.

Systemets holdning har hidtil været at henvise til, at fangerne skulle give tilladelse på forhånd, og i øvrigt kalde sagen for »stærkt overdrevet«.

Men fanger og andre tilbageholdte kan ikke træffe et frit valg, siger World Medical Association, som sidste år kritiserede Kina voldsomt.

Lægeorganisationen fastslog i en erklæring, at organdonation skulle bygge på informeret frivillighed, og at fanger eller andre tilbageholdte personer derfor ikke kunne give deres accept.

OL venter
Organisationen krævede også, at den kinesiske lægeforening tog afstand fra brud på de etiske regler og sikrede, at kinesiske læger ikke var med til at fjerne organer fra henrettede fanger.

Og nu har det givet resultat i det kinesiske løfte i København.

»Det er stadig uklart, hvornår det skal træde i kraft, og hvordan det skal gennemføres. Men det er første gang, Kina har afgivet sådan et løfte om at ændre praksis«, siger professor Chen Zhonghua til South China Morning Post og tilføjer:

»Næste år kommer OL. Kina er bekymret for, at hvis vi ikke holder op med denne praksis, vil nogle lande bruge det som undskyldning for at boykotte legene«.

Ifølge kinesiske sundhedsmyndigheder er der alvorlig mangel på organer. Årligt har mellem 1,5 og 2 millioner kinesere brug for nye organer som nyre, lever eller hjerte. Men der sker kun omkring 10.000 transplantationer, fordi der ikke er organer nok.

En stor del af disse organer, nogle anslår mellem 80 og 90 procent, er kommet fra fanger.

Men ifølge professor Chen er billedet ved at skifte, fordi der har været en stigning i organdonationer fra familiemedlemmer til syge eller fra hjernedøde patienter.

Store hospitalsudgifter

Hospitalsudgifterne til en transplantation er også så store, at de ligger uden for de fleste kineseres rækkevidde. Derfor har handelen med organer til udlændinge været en givtig forretning i mange år for kinesiske hospitaler.

Det er anslået, at op mod 40 procent af organerne er blevet transplanteret på udlændinge. Men den trafik med ’medicinsk turisme’ forsøgte det kinesiske sundhedsministerium at begrænse i juni i år med regler om, at kinesiske patienter skal have fortrinsret, inklusive dem fra Hongkong, Macau og Taiwan.

Udlændinge skal have »en særlig tilladelse« for at få transplanteret organer.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce