Foto: PAUL MADEJ/AP
Internationalt

Barberskum udløste atomalarm

Det kommer til at koste Sverige dyrt, at en dåse barberskum for et par uger siden udløste en bombealarm på atomkraftværk.

Internationalt

Da en svejser skulle på arbejde inde på Oskarshamn-atomkraftværket, udløste hans bærepose en bombealarm.

Måleinstrumenter viste, at der var spor efter sprængstoffer på posens håndtag.

Nu har de tekniske undersøgelser afsløret, at det i virkeligheden var barberskum, som fik måleapparaturet til at give udslag.

Mistanke om sprængstof Den falske alarm blev udløst for en snes dage siden, da svejseren mødte op for at udføre nogle vedligeholdelsesarbejder inde på værket.

Han blev rutinemæssigt kontrolleret af sikkerhedsvagterne, der imidlertid kunne konstatere, at måleudstyret registrede små spor efter sprængstoffer på mandens bærepose.

Det førte til, at værket blev lukket ned og evakueret, mens manden og hans kollega blev afhørt af politiet og fik deres hjem ransaget. Samtidig gennemgik sprængstofeksperter værket for at lede efter bomber, de to kunne have anbragt på stedet.

Dåse med barberskum gav alarm

Politiet oplyser nu, at det var en dåse barberskum, der fik sikkerhedsapparaturet til at give udslag, og at der ikke er grund til at tro, at de to mænd har haft med sprængstoffer at gøre.

Hele affæren er ganske kostbar for værket: Omkostningerne ved at lukke værket og undersøge det for skjulte bomber bliver ifølge de svenske medier på op mod 80 millioner danske kroner.

Værkets ledelse har endnu ikke afgjort, om det fintfølgende måleudstyr skal udskiftes.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce