En irer læser avisen dagen efter det irske nej til Lissabontraktaten. Arkivfoto.
Foto: NIALL CARSON/AP

En irer læser avisen dagen efter det irske nej til Lissabontraktaten. Arkivfoto.

Internationalt

EU skal løse det irske problem

Nogle EU-lande håber at kunne lægge så meget pres på irerne, at de gennemfører en ny afstemning.

Internationalt

Når EU's udenrigsministre i dag stimler sammen til ministermøde i Luxembourg, er det forholdet til Israel, Irans atomprogram og udviklingen i Kosova, der står på det officielle program.

Et godt gæt er imidlertid, at der, uanset hvad programmet siger, også vil blive snakket en del om irernes Nej til Lissabon-traktaten i sidste uge.

Irland var det eneste af de 27 EU-lande, som sendte traktaten til folkeafstemning, og irernes afvisning af traktaten har rejst en række spørgsmål om hele EU-samarbejdets fremtid.

Håber på ny afstemning

Kilder i EU-apparatet siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de andre EU-lande nu først og fremmest klynger sig til håbet om, at der kan fremtvinges en ny afstemning i Irland, som så gerne skulle udmunde i et ja.

I så fald bliver køreplanen, at de lande, som endnu ikke har ratificeret traktaten, fortsætter den proces, så alle landene har sagt ja til, den ved årets udgang. Så kan der muligvis lægges så meget pres på irerne, at de kan overtales til at sende traktaten til folkeafstemning igen, hvis de får indføjet nogle mindre ændringer.

ritzau/AFP

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden