Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATIAS ESONO/AP
Foto: MATIAS ESONO/AP

Britiske Simon Mann havde gjort en karriere ud af at sælge sine evner som tidligere elitesoldat til kunder i udlandet. Nu er han anklaget for at have ledet et kupforsøg i Ækvatorialguinea.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diktator stiller britisk lejesoldat for retten

55-årig tidligere britiske elite- og lejesoldat står anklaget for at stå bag et fejlslagent kup i Ækvatorialguinea.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var skruet ekstra op for sikkerheden, da et af Afrikas mindste lande, den tidligere spanske koloni Ækvatorialguinea, i går tog hul på en retssag, der beskrives som landets største begivenhed, siden præsident Teodoro Obiang Ngueme Mbasogo kom til magten i 1979.

Dengang stod Obiang bag et blodigt kup mod sin onkel, som ved en skueproces blev retsforfulgt i en biografsal, hvor den afsatte præsident var hængt op i et bur højt oppe under loftet.

Den anklagede blev dengang idømt 101 gange dødsstraf.

Dommen blev straks eksekveret.

Brutalt regime I går fik den anklagede lov til at sidde på en polstret anklagebænk.

Og anklageren skruede ned for sit strafkrav – fra dødsstraf til 30 års fængsel – til den 55-årige tidligere britiske elite- og lejesoldat Simon Mann.

Mann står anklaget for at have været praktisk leder af et fejlslagent kupforsøg mod præsident Obiang for fire år siden, og sagen har tiltrukket sig stor opmærksomhed i store dele af Afrika og i Storbritannien, Spanien og USA, som alle af Ækvatorialguineas præsident beskyldes for at have været involveret i forsøget på at vælte ham.

Verden hørte første gang om det spektakulære kupforsøg, da der 7. marts 2004 blev foretaget en masseanholdelse i lufthavnen i Harare i Zimbabwe.

Anholdt i privatfly
Den tidligere britiske elitesoldat, der har en fortid i firmaet Sandline, der ulovligt havde solgt våben til Sierra Leone, blev anholdt i et privatfly spækket med våben.

Sammen med ham var 68 lejesoldater og en samling uniformer, der til forveksling lignede dem, præsidentgarden bærer i det olierige og korrupte lille vestafrikanske land Ækvatorialguinea.

Mændene sagde, at de var på vej til Congo for at bevogte diamantminer.

Men på grund af uniformerne og den samtidige anholdelse af en flok tidligere sydafrikanske elitesoldater i Ækvatorialguineas lufthavn i Malabo, blev mistanken om et kupforsøg hurtigt vakt. Sydafrikanerne, der allerede var nået til Ækvatorialguinea, blev anholdt og er for længst idømt fængselsstraffe op til 24 år.

Simon Mann og hans folk blev anholdt i Zimbabwe, hvor flere af dem blev anholdt og dømt for ulovlig våbenhandel.

Mann har tilstået
I marts i år udleverede Zimbabwe så Mann til Ækvatorialguinea, hvor præsident Obiang har udpeget ham som praktisk hovedmand bag kupforsøget.

Pengemændene bag skal have været den libanesiske rigmand Ely Calil samt Mark Thatcher, søn af den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher.

Og den politiske leder bag er ifølge præsident Obiang eksilpolitikeren Severo Moto, der bor i Spanien og in absentia er blevet idømt 63 års fængsel for at have forsøgt at kuppe sig til magten.

For et par måneder siden erkendte Simon Mann i et interview med britisk tv, Channel 4, at have været »manager, men ikke arkitekt« bag kupforsøget.

Diamantbesat Rolex
Inden retssagen har præsidenten selv holdt hof for internationale journalister i den rigt dekorerede tidligere spanske guvernørbolig.

Obiang tog imod siddende i en mahognistol, iført elegant jakkesæt og et diamantbesat Rolex guldur.

Her forklarede statsoverhovedet, at Simon Mann ud over at være »en kriminel skiderik« er en fange »af høj kvalitet og stor vigtighed«, som de seneste måneder »daglig har givet os meget vigtige oplysninger«.

Oplagt mål for attentat

Faktisk mener præsident Obiang, at Manns samarbejde med anklagemyndigheden gør, at fangen nu selv er blevet et oplagt mål for et attentat fra sin medsammensvorne Ely Calil, som præsidenten mener »gør sit bedste for enten at dræbe eller bortføre« Mann fra fængslet. Derfor havde præsidenten i går beordret journalister, der ville dække sagen, til f.eks. at smide skoene og tage klipklapper på, ligesom de kun måtte have korte ærmer og ikke måtte medbringe hverken kuglepenne, smykker eller armbåndsure.

»Der findes i dag så mange slags sofistikerede dingenoter og våben, som nemt kunne smugles ind«, forklarede Obiang.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden