Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CHRISTOPHER PATRICK GRANT/AP
Foto: CHRISTOPHER PATRICK GRANT/AP

Den tidligere Guantanamo-fange Adel Abdu al-Hakim have håbet på at kunne begynde et nyt liv i Sverige, men det er han blevet nægtet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere Guantanamo-fange nægtet ophold i Sverige

Adel Abdu al-Hakim, der sad fire år på Guantanamo, er blevet nægtet opholdstilladelse i en sag, der kan danne præcedens i Sverige.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den muslimske eksil-kineser Adel Abdu al-Hakim, der blev løsladt som uskyldig fra Guantanamo, får ikke opholdstilladelse i Sverige.

Sagen blev afgjort i den svenske myndighed 'Migrationsverket' i formiddag.

Beslutningen kan få stor betydning for den måde, Sverige vil behandle tidligere Guantanamofanger på, fordi Adel Abdu al-Hakim er den første fra den amerikanske fangelejr på Cuba uden direkte tilknytning til Sverige, der får prøvet sin sag i vores naboland.

Det betyder, at Adel Abdu al-Hakim vil blive sendt til Albanien, hvor han havnede, da han blev løsladt i fra Guantanamo i 2006 - medmindre han vinder sin appelsag.

Tortureret af kinsere Albanien har som det eneste europæiske land ved flere lejligheder givet opholdstilladelse til tidligere Guantanamo-fanger.

»Det vil være en katastrofe for ham at blive sendt til Albanien. De har ingen integration overhovedet, og de har allerede sagt, at de ikke vil acceptere, at Adels familie kommer ind i landet«, siger Sten De Geer, Adel Abdu al-Hakims svenske advokat, til poitiken.dk over telefonen fra Stockholm.

Adel Abdu al-Hakim tilhører uygurerne, et sunnimuslimsk mindretal i det nordvestlige Kina. I 1999 forlod han sin gravide kone og to børn, fordi han konstant blev anholdt, tortureret og chikaneret af de kinesiske myndigheder.

Aldrig set sin søn
Siden har Adel ikke været sammen med sin familie, og den yngste søn, der blev født i 1999, har han aldrig set.

»Det er meget ødelæggende for Adel, at han ikke kan se sin familie, og jeg synes, det er ærgeligt, at Sverige har næget ham ophold. De kunne have været et godt eksempel for resten af Europa, men det valgte de ikke at være«, siger Sten De Geer.

Efter et ophold i Kirgisistan, Afghanistan og Pakistan, blev Adel solgt af lokale pakistanere til de amerikanske myndigheder for 5.000 dollar.

Anklaget for terrorisme

Adel Abdu Hakim blev anklaget for at være terrorist, og sammen med 16 andre uygurer blev han fløjet til Guantanamo i 2002.

Her blev han i 2005 frikendt og renset for alle anklager. Problemet var bare, at ingen lande ville tage imod ham, og derfor måtte han vente til 2006, hvor han kom til Albanien.

Adel søgte ophold i Sverige, efter at advokat Sten De Geer havde inviteret ham til landet for at fortælle sin historie på et menneskerettighedsseminar.

Den tyske regering diskuterer lige nu, om de skal tage imod de 16 uygurer, der stadig sidder på Guantanamo, fordi ingen lande vil give dem opholdstilladelse.

Den amerikanske regering har tidligere prøvet at overtale Danmark til at tage imod frikendte fanger fra Guantanamo, men det er kategorisk blevet nægtet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden