Greenpeace-medlemmer i brummen efter at de afslørede, at hvalkød fra en såkaldt videnskabelig ekspedition endte som fødevarer.
Foto: STEPHAN SAVOIA/AP

Greenpeace-medlemmer i brummen efter at de afslørede, at hvalkød fra en såkaldt videnskabelig ekspedition endte som fødevarer.

Internationalt

Greenpeace-aktivister anholdt i Japan for at afsløre salg af hvalkød

Greenpeace-aktivister buret inde i Japan efter at have afsløret fusk med hvalkød: Det blev fanget til videnskaben - men endte som hvalbøffer.

Internationalt

Egentlig ville de blot bevise, at hvalkødet reelt skulle sælges som fødevarer i stedet for at indgå i forskning.

Men det gør man ikke ustraffet i Japan, der holder fast i sin ret til at fange hvaler til videnskabelige undersøgelser, selv om landet er blevet mødt af voldsom kritik fra omverdenen.

Fusk med hvalkød Internationalt set er der ikke stor tillid til de japanske påstande om, at det er af rent videnskabeligt grunde, at landet sender hvalfangerskibe til farvandene omkring Sydpolen.

Og der kan ifølge Greenpeace været god grund til at have skepsis over for Japan, når det gælder begrundelserne for de omdiskuterede hvalfangster: Organisationen hævder, at store mængder kød fra hvalerne smugles ud fra hvalfangerskibene og sælges som delikatesse.

Advarede forgæves myndighederne
To medlemmer fik ifølge Greenpeace fat i en af kasserne og kontaktede Tokyos anklagemyndighed om den gedulgte handel med det hvalkød, der ellers officielt er led i videnskabelig forskning af hvalbestandene.

Det førte til, at Greenpeace-medlemmerne blev anholdt, og miljøbevægelsens kontorer blev ransaget af japansk politi, der nu tilbageholder budbringerne i ti dage.

Møde om hval-reservat ved Sydpolen

Det falder sammen med et møde i den internationale hvalfangstkommission, IWC der i disse dage træder sammen i Santiago i Chile, hvor deltagerne blandt andet skal diskutere oprettelsen af et hvalreservat omkring Sydpolen.

Det skal beskytte hvalbestandene, der er truede - blandt andet af fiskeri fra Island, Norge og Japan.

De lande truer med at gå enegang, hvis de ikke får lov at fortsætte deres hvalfangster og modsætter sig det stop for hvalfangst, som andre IWC-medlemmer ønsker.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce