Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It giver stemme til oversete folk

Oprindelige folk og borgerprojekter i Den 3. Verden bruger onlinetjenester til at udveksle informationer og få deres historier ud til verden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ofte tager universitetsstuderende Cristina Quisbert bussen fra byen El Alto i Bolivia ud på landet, står af undervejs og går f.eks. fem timer for at nå frem til en fjern landsby.

I landsbyen interviewer hun beboerne om deres dagligliv og forhold som oprindeligt folk, hvorefter hun tager den lange vej hjem.

Tilbage i El Alto, besøger hun en af byens netcafeer, hvor hun skriver en artikel og lægger teksten samt måske et billede eller en video på sin blog, Bolivas Indigena , hvilket betyder ”oprindeligt Bolivia” .

»Jeg gør det , fordi ingen af de bolivianske aviser og massemedier gider. Der er over 30 forskellige oprindelige folk her i landet, men deres stemmer kommer kun frem i blogs « fortæller hun til politiken.dk.

Knudepunkt for information

Cristina Quisberts blog er på mindre end et halvt år blevet en central kilde for bolivianske borgere fra de oprindelige folk.

Hendes artikler beskæftiger sig med f.eks. sundhedssituationen blandt oprindelige folk, mangel på læger og skoler. Desuden skriver hun om oprindelige folks kultur; håndværk, musik og klædedragt.

»Folk bruger min blog til at dele viden og oplevelser – og diskutere mulige løsninger på hverdagsproblemer. Og så kan vi også holde vores kultur som oprindelige folk levende «, siger Cristina Quisbert.

Oprindelige folk i Latinamerika har hurtigt fundet frem til hendes blog, så derfor modtager hun ofte mails fra andre lande, hvor de beder hende fortælle om deres situation på bloggen.

Derfor er hendes blog nu et énmands medie med artikler, videoer og billeder – og læsere fra hele Latinamerika.

Græsrodsmedier vokser frem

Cristina Quiesbert tog fat på bloggen i september 2007 efter at have deltaget i et græsrodsprojekt , Voces Bolivianas , hvor repræsentanter fra oprindelige folk får undervisning i netværktøjer af frivillige it-kyndige.

Den unge studerendes blog er blot et af de mange uafhængige hjemmesider, der skyder op over alt i Den 3. Verde og fungerer som deciderede græsrodsmedier.

På en konference for blog- og menneskerettighedsaktivister i Budapest arrangeret af bloggerportalen, Global Voices , blev Cristina Quiesbert og Voces Bolivianas præsenteret i en række af borgerjournalistiske medieinitiativer

De borgerjournalistiske projekter har alle fået økonomisk støtte - mellem 5.000 og 25.000 kroner - fra Global Voices til at komme i kontakt med flere mennesker.

I lande som Kenya, Uruguay og Madagascar samt Iran og Bangladesh skyder der blogs frem, der - trods dårlige internetforbindelser - fungerer som alternative medier uden censur hvor almindelige menneskers vilkår og dagligliv bliver diskuteret.

Hjælpecenter efter orkan

Eksempelvis fungerer bloggen FOKO Madagascar som øen Madagscars - ud for Afrikas sydøstlige kyst - uofficielle medie.

»Vi ønsker ikke blot at være kendt for at bestanden af abearten lemurer på grund af . animationsfilmen "Madagascar ", men vil gøre verden opmærksom på vores ø og os som folk«, som Mialy Andriamananjara fra FOKO Madagascar udtrykker det.

Da den tropiske orkan Ivan raserede de nordlige dele af øen i februar i år, brugte folkene omkring FOKO Madagascar bloggen til at viderebringe øjenvidneberetninger og efterlysninger af savnede personer.

En af redaktionens medlemmer lagde endvidere fotos på nettet og sammensatte et billedgalleri over ødelæggelsernes omfang.

Dermed fungerer bloggen som de fleste nye borgerdrevne medier i Den 3. Verden som centraler for videndeling, der kan styrke borgerne - i det civile samfund som i det politiske liv.

For Cristina Quiesbert fra Bolivias Indigena og de øvrige blogs fra Den 3. Verden drejer det om een ting;

»Vi vil høres. Vores stemme skal høres. Det bruger vi vores blogs til. Helt enkelt«, siger hun til Politiken.dk.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden