Talebankrigerne kan være svære at nedkæmpe, når de gemmer sig i majsmarker. I sådanne situationer vil et nyt våben været effektivt, mener forsvaret.
Foto: ALLAUDDIN KHAN/AP

Talebankrigerne kan være svære at nedkæmpe, når de gemmer sig i majsmarker. I sådanne situationer vil et nyt våben været effektivt, mener forsvaret.

Internationalt

Forsvaret vil sende pileregn mod Taleban

Forsvaret har indkøbt nyt kontroversielt våben til soldaterne i Afghanistan, som de kan bruge, når talebankrigerne skjuler sig i høj bevoksning.

Internationalt

Amnesty International kritiserer, at Forsvaret har indkøbt et nyt våben til krigen i Afghanistan.

Det er en granat, som udskyder 1.100 små stålpile i en sky mod fjenden. Granaten passer til den 84 mm dysekanon, som Hæren anvender i stort tal, og pilene er beregnet mod menneskelige mål. De flyver med 300 meter i sekundet i en sky med en diameter på 10-12 meter.

»Vi er bekymrede over den type våben. Det er et upræcist våben, der rammer vilkårligt og dermed risikerer at dræbe civile«, siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty til DR Nyheder.

»Jo større våben man tager i brug, jo flere kan man slå ihjel, men det man også risikerer at slå ihjel er den tillid man også skal opbygge i befolkningen og den sympati, man skal have i befolkningen«.

Israelerne har dræbt civile med pile
Amnesty fremhæver, at den israelske hær med en kraftigere type pil-granat har dræbt civile både i Gaza og i Libanon

»Det er et ubehageligt våben. Det vil være ulovligt i det omfang det vilkårligt dræber civile, og vi overvejer, om det er våben, vi generelt ønsker forbudt«, siger Lars Normann Jørgensen.

Købt til kampe i høj bevoksning
Hæren lægger ikke skjul på,at pilegranaterne er beregnet til brug mod personel, men oberst Lars Møller, chef for Hærens Kampskole, afviser Amnestys bekymringer.

Granaten er indkøbt til de typiske kampe i Helmands Green Zone, hvor Taleban angriber i ly af majsmarker og anden høj bevoksning.

»Det foregår ude på landet, inde i byerne ville det være fuldkommen tåbeligt at bruge sådan ammunition. Hvis vi skyder inde i en bazar eller på en markedsplads, så vil man ramme civile - det har vi selv regnet ud«, siger Lars Møller.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce