Den finske drabsmand fra skoleskyderiet i Kauhajoki er død af sine kvæstelser. Affotografering af video.

Den finske drabsmand fra skoleskyderiet i Kauhajoki er død af sine kvæstelser. Affotografering af video.

Internationalt

Finsk drabsmand er død

22-årig begik selvmord efter at have myrdet ti medstuderende i finsk provinsby.

Internationalt

Finsk politi oplyser, at gerningsmanden, som dræbte ti unge ved en massakre på en erhvervsfaglig skole i det nordvestlige Finland i dag, er død på hospitalet.

Efter massakren på sine medstuderende havde han skudt sig selv i hovedet og blev dermed tragediens 11. offer. Han døde på hospitalet kl. 16.46.

Skuddramaet begyndte kort efter klokken 11 og var ovre ved 12.15-tiden. Der befandt sig angiveligt 150 elever på skolen, da skyderierne begyndte. I de første rapporter hed det, at ni var dræbt. I løbet af få timer steg tallet til elleve.

Ifølge den finske avis Vasabladet skød Matti Saari løs på eleverne i et klasselokale. Udover de dræbte er to alvorligt såret, skriver avisen.

Matti Juhani Saari, født 1986, har dermed skrevet sig ind i finsk og nordisk kriminalhistorie som gerningsmanden bag drabene på ti sagesløse medstuderende i provinsbyen Kauhajoki i det vestlige Finland.

Gerningsmanden havde ifølge politiet brandbomber med sig, og udefra kunne politifolk konstatere, at der var sat ild på en af bygningerne. Slukningsarbejdet stod på i et par timer, og røgdykkere måtte trænge ind for at lede efter ofre, skriver Hufvudstudsbladets netavis.

Finland er i chok Med drabsmandens selvmord har elleve personer mistet livet i en massakre af en type, som kendes fra tilsvarende tragedier i USA, men som er yderst sjælden under nordiske og europæiske himmelstrøg.

Begivenheden har sendt Finland ud i et kollektivt chok, radio og tv-programmer er ændret med kort varsel, og myndighederne har åbnet særlige chatrooms og hotlines for kriserådgivning. Det normalt så anonyme Finland er pludselig på nyhedernes verdenskort.

Hele bymidten i Kauhajoki er afspærret, og det vrimler med politifolk. Hufvudstadsbladets udsendte medarbejder Nina Dahlbäck fortæller sin avis, at forældre har hentet deres børn på byens skoler, og at tilsyneladende ingen lokale ønsker at tale med de mange journalister, der er kommet til byen.

»Folk står i grupper og græder. De vil ikke interviewes«, siger hun.

En byge af spørgsmål rejser sig om Matti Saaris motiver. Tilsyneladende levede den erhvervsskolestuderende et isoleret liv. Hans jævnaldrende kendte ham fra de profiler, han havde lagt ud på bl.a. YouTube, irc-galleriet og Suomi24.fi.

Heavymetalbands og skrækfilm
På bl.a. YouTube beskrives Saari som den person, der står bag netsignaturen Wumpscut86. Wumpscut er et tysk rockband, som han var fan af. Det fremgår også, at Saari var optaget af skrækfilm som Saw og The Shining.

Som sine største og vigtigste interesser fremhæver han sex, computere, skydevåben og øl.

Foruden Wumpscutt har det været bands som Rammstein og Metallica, der har appelleret til Saaris musiksmag.

Drabsmanden fortæller, at han er single og lever sammen med sin kat. Af en kontaktannonce fremgår det, at hans idealpartner vil være en pige på mellem 16 og 25, som ikke har børn og ikke er interesseret i at få børn.

Så sent som i sidste måned fik Matti Saari våbentilladelse, og han har lagt fire videoer ud, hvor han optræder med sit skydevåben.

Politiforhør skal undersøges
Politiet fandt frem til disse optagelser og forhørte ham i går, men uden at finde anledning til at kræve, at han afleverede sit skydevåben.

Til Hufvudstadsbladet siger indenrigsminister Anne Holmlund, at politiets afhøringer af gerningsmanden nu vil blive undersøgt for at klarlægge, om politifolkene handlede korrekt.

Indenrigsministeren vil også gennemgå de procedurer, der ligger bag tildelingen af våbenlicenser.

Tilsvarende massakre i fjor

I november i fjor blev FInland ramt af en lignende massakre i byen Jokela, hvor en 18-årig skød og dræbte otte personer på et gymnasium, herunder skolens rektor. Den 18-årige havde foromtalt sine planer i en video på YouTube. Også her endte massakren med, at gerningsmanden tog sit eget liv.

Efterfølgende afhøringer viste, at den 18-årige havde følt sig udstødt af sine klassekammerater.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce