Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Bankkunder flygter til Irland

Bankkunder fra hele Europa flygter til irske banker, efter at den irske stat har givet indskyderne garanti for deres penge.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens banker over hele verden er i pengenød, strømmer milliarderne ind til de irske banker.

Efter den irske regering i går måtte indføre en ubegrænset garanti for indlån og udlån i seks banker, har penge strømmet til Irland.

Ifølge Reuters er det især bankkunder fra Storbrittannien, der flytter deres aktiver til de irske banker, som efter regeringens garanti kan betragtes som nogle af verdens mest sikre.

Mange irske banker får kunder En irsk aktiehandler siger til nyhedsbureauet, at den trafik gør sig gældende i mindst to af de seks banker, der er omfattet af garantien.

»Jeg tror, det fortsatte hele dagen i går, og at hvis det sker for to banker, sker det for dem alle«, siger han.

Den irske stats garanti løber frem til september 2010. Staten iværksatte den for at redde landets banker fra økonomisk sammenbrud, men kunder fra hele verden kan åbne indlånskonti i de statsgarantede irske banker.

Europa holder nøje øje

Og der er store fordele ved at skifte til irske banker, hvor garantien er ubegrænset - i Danmark dækker indskydergarantiordningen kun indlån på op til 300.000 kroner. Beløb herudover er i princippet ikke sikret, selv om for eksempel statens overtagelse af Roskilde Bank viser, at den danske stat i lighed med den irske vil dække større tab.

Mange andre europæiske centralbanker og regeringsledere holder nøje øje med konsekvenserne af den irske garanti, som de kan blive tvunget til at kopiere. Blandt andet den britiske premierminister Gordon Brown.

»Vi er i tæt kontakt med vores irske kolleger og vores EU-partnere om detaljer omkring dette«, siger en talsmand for Brown til Reuters.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden