Foto: FINN FRANDSEN
Internationalt

Ny irsk EU-afstemning ventes om et år

Irlands regering er under pres fra EU om at holde en ny folkeafstemning om Lissabontraktaten næste efterår.

Internationalt

I Bruxelles er der forventninger om, at Irland holder en ny folkeafstemning om Lissabontraktaten næste år, efter at de irske vælgere stemte nej til traktaten i juni.

Den næste folkeafstemning vil efter alt at dømme først finde sted i efteråret, og dermed komme efter valget til Europaparlamentet i juni og indsættelsen af en ny EU-Kommission, vurderer flere kilder.

Først klarhed i december
Den irske premierminister, Brian Cowen, vil ved EU-topmødet i denne uge redegøre for sin regerings planer om endnu en folkeafstemning.

»Men han vil ikke blive mødt med krav om løfter. Først ved topmødet i december vil Cowen blive bedt om at stille med en konkret køreplan for, hvordan hans regering vil forsøge at klare krisen«, siger Antonio Missiroli fra European Policy Center i Bruxelles.

Den irske udenrigsminister, Michael Martin, bekræftede i Bruxelles i sidste uge, at irerne først i december vil være i stand til »at sige noget mere præcist om landets nødvendige skridt frem mod et fuldt engagement i EU«.

Udelukket at genforhandle

Det anses i EU-systemet for udelukket, at traktaten genforhandles.

Og hvis Irland siger nej på ny, så vil landet - eventuelt sammen med Tjekkiet - efter alt at dømme få undtagelsesbestemmelser og Lissabontraktaten vil træde i kraft uden et eller to medlemslandes medvirken.

- Lissabon har været forhandlet gennem en årrække, og ingen vil åbne Pandoras æske igen, vurderer Piotr Kaczynski fra den europæiske tænketank CEPS.

ritzau

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce