Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Den danske kemivirksomhed Cheminova sælger en af verdens farligste sprøjtegifte i Brasilien. Sprøjtegiftene gør hvert år tusindvis af landarbejdere syge. Arkivfoto.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Den danske kemivirksomhed Cheminova sælger en af verdens farligste sprøjtegifte i Brasilien. Sprøjtegiftene gør hvert år tusindvis af landarbejdere syge. Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cheminova kæmper for livsfarlig sprøjtegift

Kemivirksomheden Cheminova kæmper i Brasilien for at få lov til at fortsætte salget af et af verdens farligste sprøjtegifte, methyl parathion.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske kemivirksomhed Cheminova er i Brasilien gået til domstolene for fortsat at få lov til at sælge et af verdens giftigste sprøjtemidler i landet.

Giften methyl parathion er så farlig, at den i årevis har været forbudt i Danmark og EU.

Blot man får den på tøjet, kan den gå gennem huden og forårsage åndedrætsbesvær og voldsomme kramper, man kan at dø af.

Brasiliansk bekymring
»Vi er meget bekymret over denne sprøjtegift«, siger Luiz Cláudio Meirelles, der er leder af afdelingen for sprøjtegifte i det brasilianske sundhedsministerium.

Ministeriet skønner, at 2.000-4.000 landarbejdere i Brasilien hvert år dør af forgiftninger fra sprøjtemidler, og at op mod 300.000 årligt bliver syge.

For nylig gik ministeriet derfor i gang med at se på, om methyl parathion og en række andre sprøjtegifte skal forbydes.

Cheminova vil forhindre forbud
Men både gennem brancheorganisationen af kemiproducenter i Brasilien og i et brev til sundhedsministeriet forsøger Cheminova nu at stoppe dette arbejde.

Virksomheden argumenterer bl.a. med, at stoffet allerede er blevet undersøgt og godkendt, så derfor er der ingen grund til at undersøge det igen. Cheminova mener også, at sundhedsministeriets fremgangsmåde er ulovlig, fordi Cheminova ikke kommer tilstrækkeligt til orde.

»Vi mener ikke, at vi får tilstrækkelig mulighed for at medvirke positivt. Vi har ikke noget imod, at sundhedsministeriet ser på methyl parathion, men det skal foregå efter reglerne«, siger Lars-Erik Pedersen, kommunikationschef i Cheminova.

Vil beskyttes som Danmark og EU
I de kommende uger skal en dommer tage stilling til, om sundhedsministeriet kan fortsætte sin gennemgang. Foreløbig er arbejdet blevet stoppet.

Luiz Cláudio Meirelles fra ministeriet afviser Cheminovas argumenter:

»Danmark og EU har jo netop forbudt methyl parathion, fordi det er så farligt. Vi ønsker at beskytte vores borgere på samme måde som EU«, siger han og henviser til, at Cheminova har haft mulighed for at sende alle de oplysninger ind til ministeriet om methyl parathion, som den danske virksomhed har ønsket.

»De oplysninger vil vi selvfølgelig også tage med i vores vurdering«, siger han.

Gift sælges til landmænd
For halvandet år siden afslørede Politiken, at Cheminova solgte methyl parathion i Brasilien til landmænd, der ikke brugte det fornødne sikkerhedsudstyr som maske, handsker, gummistøvler og forklæde. Forinden havde Cheminova afvist at svare på, om de overhovedet solgte methyl parathion i landet.

Det førte til kraftig kritik, og Cheminova lovede at ville stoppe salget i Brasilien af den mest giftige form for methyl parathion i 2010 – og derefter fortsætte med en lidt mindre giftig udgave.

»Uetisk«
Brasilien er sammen med USA Cheminovas største marked.

Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor på Danmarks Tekniske Universitet i virksomheders miljøarbejde, mener, Cheminovas opførsel går stik imod de løfter om at opføre sig mere ansvarligt, Cheminova kom med for halvandet år siden.

»Det er uetisk, Cheminova ikke vil spille med, når en sundhedsmyndighed vil undersøge et stof, som EU har forbudt«, mener Michael Søgaard Jørgensen.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden