Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
APICHART WEERAWONG/AP
Foto: APICHART WEERAWONG/AP

Turister tjekker ind på deres fly på et hotel i det centrale Bangkok. Udrejsen sker fra en militær lufthavn syd for hovedstaden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thai-demonstranter er på retræten

Demonstranter trækker sig fra regeringskontorerne i Bangkok. Passagerfly flyver til provinslufthavne for at tage turister ud.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter flere ugers besættelse trak demonstranter sig i dag ud af regeringskontorerne i det centrale Bangkok og rykkede ud til den belejrede internationale lufthavn øst for byen.

Samtidig begyndte grupper af regeringsloyale demonstranter at nærme sig hovedstaden. Dermed er risikoen for nye voldelige konfrontationer kraftigt øget.

Thailands provinslufthavne tages nu i brug for at bringe de mange strandede turister ud af landet.

Men den politiske krise i landet forbliver uløst.

Regeringen sidder i provinsen Den hårdt trængte regering er rykket til den nordlige provinsby Chiang Mai, hvorfra den forsøger at få landets transportsystemer til at fungere. Sandsynligvis vil det tage en uge at genstarte Bangkoks lufthavn fra det tidspunkt, aktivister dropper den blokade, som har stoppet for al flytrafik.

»Normalt tager det en uge at tjekke IT-systemerne. Vi skal tjekke, dobbelttjekke, tjekke og dobbelttjekke«, siger lufthavnens sikkerhedschef Serirat Prasutanond ifølge Reuters.

Op mod 40 passagerfly er lettet fra lufthavnen, og det forventes, at de vil lande i provinslufthavne for at tage rejsende ud af landet herfra. I Bangkok hersker der fortsat forvirring og usikkerhed om hjemtransporten for mange turister.

Flere ugers eskalerende krise har betydet, at omkring 100.000 turister er strandet i landet.

Særfly på vej
Efter forhandlinger med demonstranter vil ialt 88 fly i løbet af dagen lette fra den internationale Suvarnabhumi lufthavn for at flyve til provinslufthavne og samle strandede rejsende op.

Ifølge BBC stod der mandag morgen mindst 12 passagerfly fra udenlandske selskaber i Suvarnabhumi lufthavnen. Derudover talte BBC der mindst 60 fly fra Thai Airways og andre nationale selskaber som f.eks. Bangkok Airways.

Air France-KLM har meddelt, at det vil sende et særfly til Thailand for at hente strandede franske statsborgere ud af landet. Dette fly vil flyve til den sydlige ferieø Phuket. Også Spanien og Australien er igang med at arrangere særfly.

Omkring et halvt hundrede demonstranter blev i weekenden såret af granateksplosioner i området omkring regeringschefens administrationsbygninger.

To lufthavne er berørt
Hverken hæren eller kongen har - i modsætning til tidligere kriser - grebet ind for at genoprette lov og orden, og der er udbredt frygt for, at anarki og vold vil brede sig.

Regeringsfjendtlige aktivister har i en uges tid blokeret byens internationale lufthavn, mens en mindre indenrigslufthavn, som tidligere var landets internationale lufthavn, efterfølgende blev omfattet af blokaden.

Provinslufthavne i den nordlige og sydlige del er endnu ikke berørt. Myndighederne sender også turister hjem fra militærlufthavnen Utapao omkring 150 kilometer fra Bangkok. Søndag landede det første direkte fly fra den militære lufthavn til København.

Store økonomiske tab

De thailandske turistmyndigheder anslår, at landet taber 85 millioner dollar dagligt på grund af krisen. Ifølge thailandske medier er mindst én million job i den store turistsektor direkte truet.

Thailand modtager årligt mellem 12 og 14 millioner turister fra især vestlige lande, Japan og Kina.

Aktivisterne, der ledes af veluddannede og enkelte tidligere toppolitikere, kræver premierminister Somchai Wongsawats afgang. Han er svoger til Thaksin Shinawatra, der blev afsat ved et ublodigt militærkup i september 2006. Thaksin har imidlertid støtte i store grupper af landbefolkningen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden