Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM LADEFOGED
Foto: JOACHIM LADEFOGED

Politiet må ikke gemme dna-profiler af borgere, der ikke er dømt, fastslår menneskeretsdomstol.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dom truer dansk dna-register

Det er i strid med menneskerettighederne, når myndighederne gemmer dna-profiler fra borgere, som ikke er dømt for forbrydelser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den europæiske Menneskeretsdomstol kan efter en ny dom sætte en stopper for, at der gemmes dna-profiler fra mennesker, der ikke er dømte.

Danmark er et af de lande, der i dag gemmer dna-profiler af et stort antal borgere - også selv om de ikke nødvendigvis er dømte.

Dommen falder efter to sager fra England, hvor to personer var blevet sigtet af politiet for henholdsvis røveriforsøg og for chikane af sin partner.

Dna-baser må ikke rumme ikke-dømte I begge sagerne tog politiet rutinemæssigt både fingeraftryk og dna-profilerne af de sigtede. Men sagerne førte imidlertid aldrig til nogen dom: Den røverisigtede blev frifundet og sagen om partner-chikanen blev opgivet.

Imidlertid måtte de gå til menneskeretsdomstolen for at få afgjort, om myndighederne fortsat kunne opbevare deres dna-profiler i kriminalregistrene, selv om de to ikke er dømt for nogen forbrydelse.

Og her fik de medhold fra domstolen, som netop har slået fast, at der ikke må gemmes dna-profiler fra ikke-dømte.

Afslører alt for meget om den enkelte
Retten lægger vægt på, at dna-prøver indeholder særdeles følsomme oplysninger om et menneske, herunder oplysninger om vedkommendes helbred.

De rummer en enestående, genetisk kode, som er ikke alene er relevant for den enkelte person, men også for hans eller hendes pårørende.

Dermed er dna-profilen i databaserne en indblanding i sagsøgernes ret til at få privatlivet respekteret, fastslår retten.

Politet: Dna er vigtig i kampen mod kriminalitet

Det britiske politi kritiserer afgørelsen. Dna-sporene er afgørende for opklaringen af kriminalsager, påpeges det.

Chris Sims er kriminalteknisk ekspert hos Association of Chief Police Officers - Forbundet af Politiledere. Han oplyser, at der fra maj 2001 og frem til december 2005 blev gemt 200.000 dna-prøver fra ikke-dømte.

»8500 af dem er blevet knyttet til 14.000 forbrydelser - herunder 114 drab, 55 drabsforsøg, 116 voldtægter, 68 seksualforbrydelser, 119 grove indbrud og 127 narkoforbrydelser«, siger han til AP.

Over 850.000 mennesker, der ikke er dømt, er ifølge nyhedsbureauet AP registreret i de engelske dna-databaser.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden