Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kai Vittrup, der er tidligere chefpolitiinspektør i København, har stor international erfaring. Han har været udsendt til missioner i Østtimor, Irak, Kosova, Bosnien og Sudan. Billedet er fra Kosova i 2006.
Foto: Thomas Sjørup

Kai Vittrup, der er tidligere chefpolitiinspektør i København, har stor international erfaring. Han har været udsendt til missioner i Østtimor, Irak, Kosova, Bosnien og Sudan. Billedet er fra Kosova i 2006.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Behov for flere danske betjente i Afghanistan

Den danske leder af EU's politimission i Afghanistan siger, at han ikke kan løse opgaven, hvis der ikke kommer flere folk og flere penge.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lederen af EU's politimission i Afghanistan, politikommissær Kai Vittrup, skal råde over mindst dobbelt så mange udenlandske betjente, hvis han skal løse den vigtige opgave med at opbygge en afghansk politistyrke.

Og derfor appellerer han nu - uanset politiets omfattende problemer herhjemme - til Danmark om at sende flere betjente af sted ud over de godt ti mand, der allerede opererer i Afghanistan, skriver Berlingske Tidende.

»Når man nu derhjemme bebrejdes, at der er for lidt politi og kritiseres for ikke at reagere som ønsket, så er det jo lidt svært for en rigspolitichef lige at sende ti mand til Afghanistan. Det kan jeg godt forstå, men jeg mener blot, at man så må kridte skoene og ikke glemme det internationale engagement, som dansk politi har. Dansk politi er jo kendt i FN- og EU-systemet for at have særdeles gode betjente, og dem vil vi gerne have flere af hernede«, siger Kai Vittrup.

Opbygningen af en afghansk politistyrke er afgørende, hvis det krigsarrede land skal stabiliseres, så de udenlandske styrker kan trækkes hjem. Men den internationalt erfarne politikommissær, der tiltrådte stillingen som leder af EU's politimission i oktober, råder i øjeblikket kun over 180 ansatte.

Opgaven risikerer at mislykkes Efter planen skulle Kai Vittrup nu have 240 mand under sig, men rekrutteringen volder problemer, og for nylig besluttede EU så oven i købet at øge antallet af udsendte til missionen til 400.

»Jeg skal bruge flere folk og mere finansiering, ellers kan jeg ikke løse opgaven. Så falder det fra hinanden, men så er det altså det, man vil«, konstaterer Kai Vittrup.

K og DF siger nej
Men både K og DF melder hus fordi.

»Jeg er helt enig i, at det er meget vigtigt at få en afghansk politistyrke, men vi har i Danmark begrænsede ressourcer, og politiet er i forvejen spændt hårdt for i forbindelse med politireformens enorme omstillingsproces«, siger de konservatives retsordfører, Tom Behnke, der mener, at alle EU-lande bør bidrage med det antal betjente, der svarer til landets størrelse.

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at Danmark relativt bidrager med et højt antal betjente.

»Timingen er dårlig. For der er et stort behov for vore betjente her i Danmark. Der er stadig stor underbemanding rundt omkring i politikredsene«, fastslår Peter Skaarup.

S vil gerne sende betjente

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, mener omvendt ikke, at problemerne med politireformen bør afskære Danmark fra at hjælpe Kai Vittrup.

»Selvfølgelig skal vi presse de andre lande i EU til at levere, men det er også vigtigt, at vi selv bidrager, når vi nu sender en mand som Kai Vittrup til Afghanistan. Det er afgørende, at han kan udføre den opgave«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden