En fjerdedel af Europas gasforsyning stammer fra Ruslands statslige gasselskab.
Foto: MISHA JAPARIDZE/AP

En fjerdedel af Europas gasforsyning stammer fra Ruslands statslige gasselskab.

Internationalt

Russerne lukker for al gassen

Ukraines gasselskab Naftogas siger, at al gas til Europa er blevet stoppet i nat.

Internationalt

Med vinterkulde over det meste af Europa har Rusland nu lukket for gasleverancerne.

Dermed optrappes gaskrigen mellem Rusland og Ukraine dramatisk.

Titusindvis af mennesker står nu uden varme, mens regeringer knokler for at finde alternative energiressourcer, skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Ukranie og Rumænien har foreløbig bekræftet, at de står uden gas.

Omkring 80 procent af den russiske gas til Europa leveres gennem Ukraine.

Hovedrørledning lukket til midnat »Hovedrørledningen fra øst blev fuldstændig lukket til midnat. Der kommer nul gas til Slovakiet og Tjekkiet«, siger en talsmand fra det tjekkiske gasimportørfirma RWE ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP).

Rørledningen er en vigtig transitlinje for gas til det øvrige Europa.

Gasleveranerne fra Rusland til europæiske lande er faldet siden nytår, og det skyldes en kontrovers mellem Rusland og Ukraine om afregningspriser på gas. Langt størstedelen af den russiske gas eksporteres til Europa via Ukraine.

Ukraine: Al gas til Europa er stoppet

Ukraine oplyser ifølge AP, at russerne har stoppet for al gas til Europa.

Gasstoppet kommer samtidig med, at det er bidende koldt over det meste af Europa, hvor temperaturerne mange steder er under frysepunktet.

Rusland har anklaget de tidligere Sovjetnaboer for at stjæle omkring 15 procent af den gasleverance, som Rusland leverer til de europæiske stater.

EU: Konflikten skal stoppes nu EU har opfordret Rusland og Ukraine til at blive enige og dermed fortsætte med gasleverancerne til Europa øjeblikkeligt.

»Situationen er yderst alvorlig, og fortsætter det bare et par dage endnu, bliver konflikten mellem Rusland og Ukraine ganske alvorlig for Europa«, sagde den tjekkiske regeringsleder Mirek Topolánek, som er ny EU-formand, i går.

I mellemtiden forsøger den tjekkiske gasimportør RWE at bruge af reserverne og øge leverancerne andre steder fra, blandt andet via en anden rørledning, der primært bringer gas fra Norge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden