5,4 millioner sydafrikanere har mistet livet som følge af aids. Det er næstflest i verden efter Indien.
Foto: DENIS FARRELL/AP

5,4 millioner sydafrikanere har mistet livet som følge af aids. Det er næstflest i verden efter Indien.

Internationalt

Hiv-fornægtelse kostede 365.000 liv

Forskere skønner, at Sydafrikas aids-politik under præsident Thabo Mbeki på få år betød døden for hundredtusinder.

Internationalt

Den sydafrikanske regering kunne have forebygget 365.000 menneskers alt for tidlige død i de første fem år af det 21. århundrede.

Sådan lyder vurderingen i en ny undersøgelse fra det amerikanske Harvard-universitet, skriver New York Times.

De mange menneskers død kunne ifølge forskerne være forebygget, hvis regeringen havde sørget for den rette medicin til aids-patienterne og til de mange tusinde kvinder, hvis børn blev smittet med hiv under selve fødslen.

Præsidenten fornægtede aidsHarvard-undersøgelsen konkluderer, at den sydafrikanske aids-politik var et resultat af præsident Thabo Mbekis fornægtelse af den veletablerede videnskabelige forklaring på hiv som årsag til aids og den fuldstændigt centrale rolle, antivirale midler har i behandlingen af infektionen.

Thabo Mbeki trådte tilbage som præsident den 21. september i år efter at have tabt magtkampen til Jacob Zuma.

Den nye undersøgelse har atter taget hul på diskussionen om hvorfor Thabo Mbeki, der er kendt som en skarpsindig og klog mand, i den grad lod sig påvirke af de såkaldte aids-benægtere.

Samtidig har det fået debatten om, hvorfor hans partifæller i African National Congress ikke tidligere greb ind og udfordrede hans modstand mod bredt anerkendte metoder til at forebygge og behandle aids.

Afviste hiv-virus
Thabo Mbekis synspunkter har vakt forbløffelse og chok både i og uden for Sydafrika, som er blandt de lande, der er hårdest ramt af hiv og aids. Man har haft umådelig svært ved at forstå, hvorfor så begavet et menneske hoppede med på komplet uvidenskabelige teorier, der eksempelvis stillede spørgsmål ved, hvorvidt aids overhovedet skyldtes en virus.

Det blev videnskabeligt påvist allerede i 1984. Alligevel har Mbeki ført an i kampen mod de nye typer af aids-medicin, der bekæmper virus, og som for længst har vist deres effektivitet i praksis.

I stedet agerede Thabo Mbeki »som om aids-epidemien var et beskidt komplot mod afrikanere og en gang humbug udført af grådige medicinalfirmaer«, skriver New York Times.

365.000 ofre
Men Mbekis holdning til aids-spørgsmålet blev kostbar for hans landsmænd, hævder den nye Harvard-undersøgelse.

Forskerne anslår, at regeringens manglende vilje til at levere medicin og til at forebygge smittespredning kostede 330.000 voksne og 35.000 spædbørn livet i årene fra 2000 til 2005.

Vurderingen hos forskerne er, at ved år 2005 kunne Sydafrika have hjulpet 50 procent af alle, der havde behov for det, men kun 23 procent fik hjælp. Til sammenligning dækkede nabolandet Botswana allerede på dette tidspunkt 85 procent af behovet for behandling, og et andet naboland, Namibia, 71 procent.

»Ond sundhedspolitik«
Thabo Mbeki har siden sin tilbagetræden i september afvist at kommentere sin aids-politik. Det vil Max Essex, virologen, der står i spidsen for Harvard-undersøgelsen, derimod gerne.

Han kalder Sydafrikas svar på aids i Thabo Mbekis regeringsperiode for »et eksempel på dårlig, endog ond offentlig sundhedspolitik«.

Den nye undersøgelse, hvis beregninger i øvrigt beskrives som 'konservative', er publiceret i tidssskriftet Journal of Acquired Immune Deficiency Syndrome.

Hårdest ramte land

Sydafrikas nye regering forsøger ifølge New York Times nu at sætte fuld tryk på kampen mod aids. Og det er der god grund til.

Sydafrika har i dag 5,7 millioner hiv-smittede. Det svarer til næsten hver femte voksne borger og er flere end noget andet land i verden. FN vurderer, at flere end 900 sydafrikanere dør hver dag som et resultat af aids-epidemien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce