Den britiske udenrigsminister, David Miliband, fortryder krigen mod terror.
Foto: VISAR KRYEZIU/AP

Den britiske udenrigsminister, David Miliband, fortryder krigen mod terror.

Internationalt

Britisk udenrigsminister fortryder 'krigen mod terror'

Den britiske udenrigsminister, David Miliband, mener, at det var forkert at skære alle ekstremister over en kam og erklære 'krig mod terror'.

Internationalt

Det var forkert at lancere krigen mod terror i efterdønningerne af angrebene på USA 11. september 2001.

Det mener den britiske udenrigsminister, David Miliband, som undsiger Vestens beslutning om at gå i krig mod internationale terrorrister i et forsvar for menneskerettigheder og vestlige frihedsidealer.

»Krigen mod terror var forkert«, skriver David Miliband i dag i en kronik i den engelske avis The Guardian.

Forkert formulering Ifølge udenrigsministeren har konsekvensen været den stik modsatte af hensigten.

Ved at koge forsvaret for menneskerettigheder og vestlige frihedsidealer ned til en kamp mod terror personificeret ved Osama Bin Laden og al-Qaeda har de vestlige demokratier inddirekte i Miliband optik været med til at svække netop demokrati og menneskerettigheder.

»Med formuleringen 'krigen mod terror' indkapslede vi truslens omfang, behovet for at stå sammen og nødvendigheden af at slå til med stor kraft. Men i sidste ende var det en forkert formulering. Spørgsmålet er ikke, om vi skal slå til mod terrorens rod med alle midler. Det er vi nødt til. Spørgsmålet er hvordan«, skriver David Miliband.

Har gavnet terroristerne

Han peger på, at Vestens ledere på den måde selv har været med til at forene terrorister over hele kloden.

»Jo mere, vi sammenstiller terrorgrupper og opdeler mennesker i moderate og ekstremister, gode og onde, des mere sender vi dem i favnen på de ekstremister, som netop ønsker at knytte grupperne sammen«, konstaterer David Miliband.

Hans offentlige afstandtagen til krigen mod terror kommer kun fem dage før den amerikanske præsident, George W. Bush, træder tilbage.

I en tale forleden kom George W. Bush også ind på emnet uden dog at tage afstand fra 'krigen mod terror'.

Bush fortalte, at de amerikanske soldaters overgreb på irakiske fanger i fængslet Abu Ghraib var noget af det, der irriterede ham mest, når han så tilbage på sin regeringstid.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce