Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
En såret palæstinensisk kvinde bliver evakueret i Gaza i går. Antallet af sårede for konflikten er så stort, at lægerne har meget svært ved at følge med.
Foto: KHALIL HAMRA/AP

En såret palæstinensisk kvinde bliver evakueret i Gaza i går. Antallet af sårede for konflikten er så stort, at lægerne har meget svært ved at følge med.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk læge i Gaza: »Det er en massakre«

En dansk læge har i en uge arbejdet på Gazas største hospital. Situationen er forfærdelig, siger han.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De kommer ind i bundter. Med store brandskader, knuste ben, og indre blødninger.

»Det er en massakre«.

Narkoselæge Mohammed Abu-Arab, der er dansk statsborger med palæstinensisk baggrund, sammenfatter situationen i Gaza i dén ene sætning over en ustabil telefonlinje fra Shifa Hospital i Gaza By.

Han er en af de mange frivillige udenlandske læger og sygeplejersker, der dag og nat arbejder side om side med lokale palæstinensiske læger på hospitalerne i Gaza.

Arbejder 24 timer i træk Hans virkelighed er ikke tv-billeder af raketsøjler på nattehimlen eller diplomater i jakkesæt. Hans virkelighed er blod, skrig og endeløse nætter på de seks operationsstuer på Gazas største hospital.

Det seneste døgn har kirurgerne opereret 30 sårede palæstinensere. I forgårs opererede de 24 mennesker.

De lokale læger opererer 24 timer i træk, før de sover tre-fire timer. Så tager de en ny tørn på 24 timer.

Så hårdfør er Mohammed Abu-Arab ikke. Han napper som regel en lur på et par timer indimellem, når han er ved at gå omkuld.

Må operere flere patienter ad gangen
Forholdene er så langt fra en dansk eller norsk operationsstue, som man kan komme. Når det er nødvendigt, opererer lægerne på flere patienter ad gangen på samme operationsstue.

Alternativet er at lade den ene patient dø. Og det er ikke et alternativ.

»Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Hverken i Danmark eller Norge. Det er det rene kaos. Vi behandler brandsår samtidig med, at vi amputerer en arm eller et ben på den samme mand«, fortæller Mohammed Abu-Arab.

Som barn voksede han op i en palæstinensisk flygtningelejr. Senere kom han med sin familie til Ukraine, hvor han tog sin lægeuddannelse.

Drog til Norge
I 1988 kom han til Danmark, hvor han fik dansk statsborgerskab. Han ville gerne tage en speciallægeuddannelse, men det var på det tidspunkt ikke så let.

Derfor havnede han i Norge, hvor han har boet siden 1998. Her har han uddannet sig til narkoselæge og specialiseret sig i katastrofemedicin.

Men et er uddannelse. Noget andet er virkeligheden i en krigszone. I nat slog to raketter ned i bygninger klods op af hospitalet.

»Det er hårdt både psykisk og fysisk. Men der er ikke andet at gøre end at blive ved. Jeg bliver ved, så længe, det er nødvendigt«, siger Mohammed Abu-Arab. Han kom til Gaza i lørdags.

En pligt at hjælpe andre
Han føler, at det er hans pligt som læge at hjælpe. Og der er hårdt brug for hans færdigheder. Som narkoselæge sørger Mohammed Abu-Arab for, at de sårede palæstinensere får lagt drop, så der kan sprøjtes medicin og væske direkte ind i deres blodbaner.

Det er også ham, der bedøver patienterne og lægger dem i respirator, hvis det er nødvendigt.

Mohammed Abu-Ara tøver ikke med at placere ansvaret for de mange dræbte og sårede palæstinensere hos Israel. At Hamas også sender raketter mod civile israelere, berettiger i hans optik ikke Israel til så voldsomt et modsvar.

»Det er grusomt, helt forfærdeligt. Helt almindelige mennesker bliver bombet. Kvinder, børn og gamle. Mange af dem har på grund af situationen været seks-otte timer undervejs til hospitalet og har mistet meget blod. Nogle dør undervejs. Jeg oplever det ikke som en krig. Det er en massakre«, siger narkoselægen.

Israel må stoppe

Mohammed Abu-Arab frygter, at antallet af døde og sårede vil vokse sig endnu større, hvis krigen fortsætter. Selvom der er kommet nye forsyninger ind i Gaza på det seneste, har hospitalet hårdt brug for en våbenhvile.

»Vi mangler medicin og kæmper stadig med mange strømafbrydelser. Israel må stoppe nu«, siger Mohammed Abu-Arab.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden