Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LEE JIN-MAN/AP
Foto: LEE JIN-MAN/AP

Arkivfoto fra 1. september 2008 - den elektroniske tavle på Sydkoreas børs i Seul dykker til det laveste niveau i mere end 17 måneder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blogger fængslet for at skrive om krisen

Sydkorea har fængslet en blogger, som har skrevet åbenhjertigt om landets økonomiske krise.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han forudsagde, at valutaen ville styrtdykke, at den amerikanske bank Lehman Brothers ville kollapse, og at Sydkoreas aktiemarked ville gå i sort.

Det skete på en blog under dæknavnet Minerva.

Bloggen er almindelig kendt i Sydkorea - også hos myndighederne, der bestemt ikke er at finde i bloggerens fanskare.

Skurk eller heksejagt Faktisk tværtimod - for ifølge Reuters har den sydkoreanske anklagemyndighed tiltalt bloggeren for at have spredt falske informationer.

Kritikere siger imidlertid, at der er tale om en heksejagt, og at regeringen blot er ude på at stoppe den skarpe blog, der rammer plet i sin beskrivelse af krisetiderne.

Retsgrundlaget halter
Bloggeren er formelt ikke særlig magtfuld. Ifølge Reuters er han en ganske almindelig 30-årig mand, ikke specielt veluddannet og oven i købet arbejdsløs.

Siden han blev fængslet tidligere på måneden, har juridiske eksperter sat spørgsmålstegn ved, om myndighederne overhovedet har et retsgrundlag, som retfærdiggør anholdelsen.

»Sagen mod Minerva viser, at retsstaten stadig mangler at få rodfæste i vores samfund«, som Ji Seong-woo, en juraprofessor fra Dankook University, siger til Reuters.

Pessimistiske nyheder uønsket

Sydkoreas økonomi slog en gevaldig kolbøtte sidste år midt i den globale finansnedtur. Ifølge Reuters faldt den sydkoreanske won med 28 procent, og det toneangivende aktieindeks raslede ned med 40 procent.

Da nedturen begyndte, advarede statens finanstilsyn om, at man ville slå ned på »ondsindede rygter«, der kunne forstærke krisen.

Økonomiske iagttagere siger ifølge Reuters, at de siden har været under pres fra myndighederne for ikke at give udtryk for pessimistiske nyheder om økonomien.

Hvis den 30-årige ender med at blive dømt for at offentliggøre falske informationer på sin blog risikerer han op til fem års fængsel.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden