Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Taleban har ødelagt hundredevis af skoler i den bjergrige Swat-dal i det nordvestlige Pakistan. Her er det gået ud over et gymnasium.
Foto: SHERIN ZADA/AP

Taleban har ødelagt hundredevis af skoler i den bjergrige Swat-dal i det nordvestlige Pakistan. Her er det gået ud over et gymnasium.

Internationalt

Taleban vil dræbe skolepiger

I det nordvestlige Pakistan truer Taleban med at dræbe skolepiger, hvis de ikke bliver hjemme.

Internationalt

Militante talebanere i det nordvestlige Pakistan har forbudt piger at gå i skole, og de truer med at slå skolepiger ihjel, hvis de bryder forbuddet.

Truslen blev afleveret tidligere på ugen af en lokal Talebanleder, Shah Durran, som udtalte sig til en ulovlig radiostation i området.

»I har indtil 15. januar til at få stoppet jeres pigers skolegang. Hvis I ikke tager denne advarsel alvorligt, vil vi slå disse piger ihjel«, sagde Talebanlederen.

»Vi vil også advare skoler mod at indskrive kvindelige elever, ellers vil vi sprænge deres bygninger i luften«, lød det.

Turistmål blev til blodig kampplads

Den bjergrige Swat-dal var indtil sidste år et populært turistmål med blandt andet Pakistans eneste skiområde.

Men regionen er blevet omdannet til en blodig kampplads, siden den yderliggående præst Maulana Fazlullah, der har forbindelser til Pakistans Talebanbevægelse, startede en voldelig kampagne for at få indført islamisk sharialovgivning i dalen.

Indbyggerne i området siger, at Talebankrigere allerede har ødelagt snesevis af skoler drevet af regeringen, hvilket har fået flere til at starte private skoler i deres eget hjem for at få uddannet deres børn.

Hundredevis af skoler er blevet ødelagt
En embedsmand i det pakistanske uddannelsesministerium siger, at der er registreret omkring 1.580 skoler i Swat-området, der engang var kendt for sine førsteklasses skoler.

»Men Taleban har allerede ødelagt 252 skoler, primært dem hvor piger og drenge går sammen«, forklarer embedsmanden.

Han tilføjer, at børnenes uddannelse har lidt enormt som et resultat af de fortsatte kampe mellem Talebanoprørere og sikkerhedsstyrker. I øjeblikket er kun en håndfuld skoler åbne i regionens største by, Mingora.

Aftale om islamisk retssystem
Regeringen lavede i maj en aftale med oprørerne om gradvist at trække soldaterne ud af området og indføre et islamisk retssystem til gengæld for, at oprørerne skulle stoppe deres angreb.

Men volden er alligevel blusset op.

ritzau/AFP

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce