Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Store studier har frikendt MFR-vaccinen for at give børn autisme. Nu erkender Andrew Wakefield aldrig at have haft bevis for sin påstand.
Foto: THOMAS WILMANN

Store studier har frikendt MFR-vaccinen for at give børn autisme. Nu erkender Andrew Wakefield aldrig at have haft bevis for sin påstand.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læge skræmte verden uden grund

Den læge, der i 1990'erne skræmte forældre over hele kloden, erkender ikke at have beviser mod børnevaccine.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er efterhånden 10 år siden, at han skræmte forældre verden over.

I dag indrømmer den britiske læge Andrew Wakefield for første gang, at han aldrig har haft bevis for, at børnevaccinationsprogrammet MFR øger risikoen for autisme.

»Jeg er helt enig i, at der ikke findes et bevis«, siger Andrew Wakefield i et interview med den britiske avis The Times.

Undersøges af myndighederne Avisen har besøgt ham i USA, hvor han i dag arbejder med netop autister på en klinik i Austin, Texas.

De britiske sundhedsmyndigheder er i færd med at rejse en sag mod Andrew Wakefield og to af hans tidligere kolleger fra The Royal Free Hospital i London for uredelig forskning.

I 1998 var koblede de MFR-vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde sammen med autisme i en opsigtsvækkende artikel i det lægelige tidsskrift The Lancet.

Betændelse kan udløse autisme
Lægeholdet havde undersøgt tolv børn med adfærdsmæssige forstyrrelser og betændelsestilstande i maveregionen.

Alle børnene havde fået en paraplyvaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, og ni af børnene havde efterfølgende fået stillet diagnosen 'autistisk'.

Det fik Wakefield og hans kolleger til at konkludere, at MFR-vaccinen i sjældne tilfælde kan give betændelsestilstande i maveregionen, som kan udløse autisme.

Forældre dropper vaccine
Flere eksperter fandt dog ikke, at der var bevis for påstanden, og senere studier foretaget af blandt andet danske læger på et langt større antal børn har gentagne gange afvist, at der er en sammenhæng.

Ingen af eksperterne kunne dog finde nogen anden forklaring på stigningen i autisme hos børn, og et voksende antal forældre undlod i de efterfølgende år at lade deres børn MFR-vaccinere.

Afviser skyld

Det har blandt andet ført til en stigning i mæslingetilfælde, men Andrew Wakefield afviser, at han bærer en del af skylden.

»At flere børn får mæslinger i dag skyldes ikke vores hypotese. Vi stod ikke bag en skræmmekampagne. Vi reagerede på forældres oprigtige bekymring. De var bekymrede for vaccinen, og det tog vi alvorligt på en professionel og etisk forsvarlig måde. Hvis vi ikke havde gjort det, havde vi svigtet vores ansvar«, siger Andrew Wakefield til The Times.

Hvis Andrew Wakefield og hans kolleger bliver fundet skyldige i uredelig forskning, risikerer de at miste retten til at praktisere som læger i Storbritannien.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden