Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Betjente passer på Den Baltiske Hal inden Davis Cup-matchen mellem Israel og Sverige.
Foto: DRAGO PRVULOVIC/AP

Betjente passer på Den Baltiske Hal inden Davis Cup-matchen mellem Israel og Sverige.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Malmø ruster sig til gadekrig

En tenniskamp i weekenden mellem Israel og Sverige risikerer at udløse uroligheder i Malmø. Området omkring hallen er spærret af.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I weekenden støder tennisspillere fra Sverige og Israel sammen i et Davis Cup-opgør.

Udenfor kan det komme til andre og langt mere voldsomme sammenstød: Tenniskampene vil blive mødt af demonstranter, der både fredag og lørdag vil tage afstand fra sportsbegivenheden. Blandt andet har svenske autonome meldt deres ankomst for at forsøge at hindre kampen.

'Intet spillerum til Israel - Det er os, der bestemmer', hedder parolen fra fra Antifacistisk Aktion (AFA) ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Modstanderne af kampen knytter sportsbegivenheden sammen med krigen mellem Israelerne og Gazas Hamasstyre i januar og mener, at den burde udløse en boykot af Israel.

Omfattende sikkerhedsforanstaltninger Frygten for gadekampe og ballade har fået det svenske politi til at trække et stort antal betjente til Malmø.

Området omkring Den Baltiske Hal blev allerede for et par dage siden afspærret med hegn, samtidig med at politiet omringede bygningen for at sikre, at uvedkommende ikke kommer ind i den inden kampen.

Flere skoler i kvarteret holder lukket i morgen, hvor AFA har bebudet den første demonstration mod sportsarrangementet.

Titusind vil protestere
Lørdag følger en demonstration, hvor op mod 10.000 deltagere ventes at gå mod tennishallen.

Arrangørerne af Stop Matchen-demonstrationen har frabedt sig ballademagere.

Men samtidig har en gruppe af svenske nazister ifølge avisen Sydsvenskan meddelt, at de tilslutter sig den anti-israelske demonstration, hvilket har øget frygten for, at protesterne udarter sig til uroligheder.

Brostenslager fjernet efter krav fra politiet
Det svenske politi sætter op mod 1.000 betjente ind for at sikre sportshallen og beskytte de israelske spillere.

Politifolkene truede i går med at udvandre fra opgaven, da kommunen i frobindelse med noget vejarbejde har efterladt store dynger af brosten nær Den Baltiske Hal.

»Det er den rene ammunition for en del aktivister«, advarer polititillidsmand Kaj Svensson ifølge Dagens Nyheter. Truslerne har fået Malmø Kommune til i al hast at fjerne de store mængder brosten fra vejarbejdet.

Spiller i tom hal
Kampen spilles uden tilskuere.

Officielt sker det af sikkerhedshensyn, men byens borgmester har over for Sydsvenskan ikke lagt skjul på, at der efter hans mening slet ikke burde være nogen kamp mod Israel »i den her situation« - udtalelser, der har fået kritikere til at beskylde ham for at lukke kampen for tilskuere ud fra politiske motiver i stedet for af sikkerhedshensyn.

Andy Ram er med i Cup-opgør
Blandt spillerne er den israelske tennisstjerne Andy Ram, der for kort tid siden havde stort besvær med at komme til at spille i Dubai under en turnering. Det endte med, at Dubai-styret tillod ham at være med under kampene.

Få dage tidligere havde landet afvist at give israelske Shahar Peer lov til at være med i kvindernes Dubai Open, hvilket udløste en rekordstor bøde på henved 1,75 millioner kroner fra kvindernes professionelle tennisorganisation WTA.

Kritiserer svenskerne for at bøje sig for trusler
Andy Ram undrer sig såre over den svenske beslutning om holde tilskuerne væk fra Davis Cup-kampen i Malmø og peger på, at selv i det arabiske Dubai fik tennisfans lov at overvære kampen.

»Svenskernes ageren er i mine øjne meget mere krænkende end Dubais«, siger han ifølge Dagens Nyheter. Samme sted kritiserer hans tennismakker, Yoni Ehrlich, Malmøs udelukkelse af tennisfans fra tilskuerbænkene i Den Baltiske Hal.

»Det er skammeligt at give efter for terrorismen på den måde«, mener han.

Tennisforbund vil tage sagen op

Det internationale tennisforbund ITF har i en udtalelse taget afstand fra svenskernes beslutning om at lade matchen ske uden tilskuere. Det er unødvendigt, mener forbundet.

»De sikkerhedsplaner, som Malmøs politi og tennisforbundene har fremlagt ville være tilstrækkelige til at lade kampen ske under normale forhold«, hedder det fra forbundet, der vil tage sagen op i Davis Cup-komiteen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden