Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
VAHID SALEMI/AP
Foto: VAHID SALEMI/AP

Det er forbudt at fornærme Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iransk blogger død i fængslet

Internationale organisationer giver det iranske styre skylden for, at en ung blogger har taget sit eget liv i fænglset.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 29-årig blogger, der var idømt 30 måneders fængsel for at fornærme Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei, er død i den iranske hovedstad, Teherans største fængsel, Evin.

Der er tilsyneladende tale om selvmord.

En læge, der er indsat i samme fængsel, siger til organisationen Reportere Uden Grænser, at Omidreza Mirsayafi havde været deprimeret og ikke længere så sig i stand til at leve med forholdene i fængslet.

Tog en overdosis

Ifølge lægen Hesem Firozi, der var sammen med Mirsayafi kort før hans død, tog han en overdosis af sin medicin.

»Den unge bloggers død skyldes ene og alene, at han ikke fik den nødvendige hjælp«, siger Hesem Firozi til Reportere Uden Grænser.

Organisationen opfordrer til en uafhængig undersøgelse af dødsfaldet og kalder i en pressemeddelelse bloggerens død »en sørgelig påmindelse om, at det iranske regime er et af verdens mest rå for journalister og bloggere«.

Dømt for at fornærme Khamenei Omidreza Misayafi blev i februar idømt 30 måneders fængsel for at have fornærmet det iranske præstestyre på sin blog.

Han har selv sagt, at han mest skrev om traditionel persisk musik og kultur, og at hans blog var privat og kun blev læst af ganske få venner.

»Jeg er kulturblogger, ikke politisk blogger. Kun to eller tre af alle mine artikler var satiriske. Det var ikke min mening at fornærme nogen«, sagde han til Reportere Uden Grænser efter domsafsigelsen.

I en mail sendt til organisationen fra fængslet skrev Mirsayafi for nylig om sine kvaler i fængslet.

»Jeg er bekymret. Problemet er ikke dommen på to års fængsel. Jeg er en følsom person. Jeg har ikke kræfter til at leve i fængsel. Jeg ønsker, at alt skal være, som det var før. Jeg vil tilbage til mit normale liv og fortsætte mine studier«, skrev Mirsayafi.

Anden sag på to uger

Det er ifølge organisationen International Campaign for Human Rights in Iran anden gang i denne måned, at en samvittighedsfange dør i et iransk fængsel.

6. marts døde den politiske fange Amir Heshmat Saran i fængslet Rajaii Shahr - angiveligt af en hjerneblødning.

Saran blev anholdt i 2004 for at have grundlagt oppositionsbevægelsen National United Front. Han afsonede en dom på 16 års fængsel.

Irankampagnens talsmand, Hadi Ghaemi siger i en kommentar til begge dødsfald, at »de iranske ledere har overladt administrationen af fængselsvæsnet til en gruppe inkompetente og onde embedsmænd, som udviser foragt for menneskeliv«, siger Ghaemi.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden