Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling/AP
Foto: Jens Dresling/AP

Barack Obama har beholdt sin forgængers forsvarsminister, Robert Gates t.h., men han vil til at føre en helt ny politik over for Afghanistan. Arkivfoto

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama klar med exit-plan fra Afghanistan

USA skal have en exitstrategi for Afghanistan - præsident Obama lægger op til markant skift og vil bl.a. svække landets præsident.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's præsident, Barack Obama, gør klar til at skifte kurs i Afghanistan.

Senere i denne uge præsenterer han en ny strategi, der skal berede vejen for, at USA på et tidspunkt kan trække sig tilbage.

I et interview med tv-stationen CBS siger Obama, at USA er nødt til at have »en exit-strategi«, og at »det er nødt til at stå klart, at det ikke fortsætter i det uendelige«.

Obama har for nylig besluttet en markant troppeforstærkning - 17.000 soldater oven i de 36.000, USA allerede har i landet. Men han understreger, at en effektiv strategi ikke kun handler om det militære.

Førsteprioritet: At forsvare USA Til CBS siger han blandt andet, at man må styrke den afghanske økonomi og sikre bedre forhold til Pakistan og andre vigtige aktører i regionen.

Han lægger også vægt på, at USA holder blikket fæstnet på »vores centrale mission«.

»Det handler om at sikre, at al-Qaeda ikke kan angribe det amerikanske fastland, amerikanske interesser og vores allierede. Det er vores førsteprioritet«, siger Obama og lægger dermed afstand til den forhenværende præsident George W. Bushs meget bredere insisteren på at demokratisere verden efter amerikansk og europæisk forbillede.

Der kommer ifølge iagttagere formentlig også et amerikansk forsøg på at komme i en eller anden form for dialog med Talebanbevægelsen, på samme måde som Obama har rakt hånden ud for at komme i dialog med Iran.

En udfordring til Karzai
En af de helt store udfordringer bliver at få styr på den politiske korruption i Afghanistan.

Ifølge den britiske avis The Guardian har Obama erkendt, at den i Vesten stadig mere upopulære afghanske præsident, Hamid Karzai, formentlig bliver genvalgt til sommer.

Derfor er USA og Europa ifølge avisen i gang med en række nyskabelser, der skal mindske Karzais magt og gøre det muligt for Vesten at forbigå præsidenten. F.eks. ved at indsætte en stærk topembedsmand og ved at kanalisere flere penge uden om centralregeringen og direkte ud i provinserne.

Karzai leverer ikke varen

Obamas overordnede strategi ventes præsenteret i Washington senere i denne uge, mens den konkrete plan for Vestens støtte vil blive fremlagt på en Afghanistankonference i Haag næste tirsdag.

En anonym diplomat med kendskab til planen siger til The Guardian, at »der foregår korruption på et skræmmende højt niveau«, og at »Karzai ikke leverer varen«.

Ifølge den britiske avis' kilder indgår det også i den nye amerikansk-europæiske strategi, at det afghanske militær skal styrkes fra i dag 65.000 til 230.000 soldater.

Ligesom politiet skal styrkes, der skal flere vestlige civile af sted for at hjælpe med at forbedre landets infrastruktur, og Pakistan skal have mere støtte til at håndtere al-Qaeda og Taleban.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden