Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NASSER NASSER/AP
Foto: NASSER NASSER/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nødhjælpsarbejder skudt i Darfur

En lokalansat i en canadisk nødhjælpsorgansation er skudt i Sudans Darfurprovins

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sudansk nødhjælpsarbejder, der er ansat af en canadisk organisation, er blevet skudt af en gruppe bevæbnede mænd i sit hjem.

Organisationen Fellowship for African Relief (FAR) siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at manden blev dræbt, da en gruppe mænd dukkede op og krævede at få udleveret en satellittelefon.

Ifølge FAR's landechef for Sudan, Mark Simmons, kom mændene første gang i lørdags til Adam Khatirs hjem i landsbyen Kongo Haraza. Da de ikke kunne finde en satellittelefon, gav de nødhjælpsarbejderen bank.

Mandag vendte de tilbage.

»De ankom til hans hus klokken ni mandag aften, og da de ikke kunne finde en telefon, skød de ham. Han blev skudt ihjel«, siger Mark Simmons til Reuters.

Arbejder kun i Sudan FAR er en af de udenlandske organisationer, der har været længst tid i Sudan. Organisationen rykkede ind i 1984 og har omkring 200 ansatte. Langt hovedparten er sudanesere, otte er udlændinge.

Organisationen har ni regionale kontorer, heraf et i det vestlige Darfur. Hovedkontoret ligger i Canada, men organisationen retter sin indsats alene mod Sudan.

Den dræbte Adam Khatir havde i fem år været chef for FAR's indsats i hans egen landsby, hvor han bl.a. havde ansvar for at udbygge det lokale landbrug.

Nødhjælpsorganisationer er smidt ud
Drabet på nødhjælpsarbejderen kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem myndighederne i Sudan og de udenlandske nødhjælpsorganisationer er ekstremt anspændt.

Den Internationale Straffedomstol, ICC, udstedte tidligere på måneden arrestordre mod Sudans præsident, Omar al-Bashir, i forbindelse med anklager om krigsforbrydelser begået i den sudanske provins Darfur.

Al-Bashir reagerede ved øjeblikkeligt at smide 13 store udenlandske nødhjælpsorganisationer ud af landet - de fleste fra Darfur.

Siden har han sagt, at samtlige organisationer skal være ude inden årets udgang. Det kan dreje sig om omkring 70 organisationer.

Ifølge al-Bashir kan Sudan selv stå for uddelingen af nødhjælp. Men FN og organisationerne har sagt, at masseudvisningen efterlader millioner i akut fare i en stor, humanitær krise.

Flere hændelser

Præsident al-Bashir har blandt andet beskyldt de udenlandske organisationer for at være spioner for Den Internationale Straffedomstol.

Siden domstolens arrestordre har der været flere voldelige hændelser rettet mod organisationernes medarbejdere i landet.

Fem ansatte i den belgiske afdeling af Læger Uden Grænser har været bortført og i tre dage været holdt fanget af en gruppe, der ifølge Sudans regering ville protestere mod arrestordren.

Der har også været flere tilfælden af væbnede bilrøverier og angreb mod medlemmer af den fredsbevarende styrke UNAMID, der er et samarbejde mellem FN og Den AFrikanske Union.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden