Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
J. SCOTT APPLEWHITE/AP
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE/AP

USA's finansminister, Timothy Geithner, skal i denne uge to gange i Kongressen for at forklare den amerikanske regerings redningsplan for finanssektoren. Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's finansminister er en dårlig sælger

Timothy Geithner kom til jobbet som et af Obamas unge håb. Finanskrisen har givet ham ridser i lakken.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om den 47-årige Timothy Geithner er blevet nærmest båret ind som et af præsident Barack Obamas unge håb, begynder der nu at være murren i krogene og krav om, at finansministeren også bliver Obamaregeringens første offer.

I dag skal han og centralbankchef Ben Bernanke igen til høring i Kongressen for at fortælle, hvordan Obamaregeringen vil hjælpe den amerikanske finansverden ud af krisen. Geithner skal tilbage i Kongressen igen senere på ugen.

Men det huer ham tydeligvis ikke at være så synlig.

Da Geithner holdt pressemøde først på ugen, var tv-kameraerne forment adgang. Geithners folk synes at have erkendt, at chefen fungerer dårligt på tv.

Som avisen Los Angeles Times konstaterer, mangler Obama her midt i finanskrisen en minister, der også er en god sælger.

Lidt af en nørd Den 47-årige newyorker Geithner er berejst og belæst. Lidt af en nørd. Teknisk dygtig og intellektuel med en fortid i diplomatiet, Den Internationale Valutafond og toppen af den amerikanske centralbank.

Men internetavisen RealClearPolitics konstaterer, at det, der før blev set som sindighed, nu af kritikerne tolkes som ubeslutsomhed. Og at Geithners ro nu nemt bliver tolket som udtryk for, at han er ude af trit.

Næsten halvdelen af nyhedshistorierne, kommentarerne og analyserne på RealClearPolitics forside handler lige nu om Geithner og de kaotiske tilstande i den amerikanske finansverden.

Finansministeren beskyldes især for ikke at have gjort nok for at sætte en stopper for de gigantiske bonusordninger i forsikringsgiganten AIG på et tidspunkt, hvor USA's og verdens økonomi bløder som en følge af først finanskrisen og siden den mere omfattende globale økonomiske krise.

»Geithner er ikke manden«
Enkelte kommentatorer kræver Geithners afgang, ligesom nogle få republikanske landspolitikere har gjort det.

»Vi har jo tydeligvis brug for en person, der har det, der kræves for at håndtere jobbet, og som samtidig kan genvinde tilliden fra det amerikanske folk, fra skatteyderne. Og efter min mening er Geithner ikke manden«, siger det republikanske kongresmedlem Connie Mack til CNN.

Men Barack Obama ville ikke høre tale om, at han kunne finde på at ofre Geithner, da præsidenten forleden som gæst i Jay Lenos aftentalkshow blev spurgt, om finansministeren havde tilbudt at træde tilbage.

»Nej, og det skal han heller ikke gøre. Hvis han kom til mig med dét, ville mit svar være: »Beklager, makker, jobbet er stadig dit««, sagde Obama.

Geithner sidder med »en lortesandwich«
Wall Street Journal bad tidligere på måneden 49 fremtrædende økonomer om at vurdere Geithner. Han fik kun 51 ud af 100 point. Men nogle eksperter mener, at det lige nu er helt håbløst for Geithner at bevise sit værd.

»Hvad vil de ha'? En nordisk gudefigur? Geithner sidder der med en lortesandwich af helt ufattelige dimensioner. Jeg fatter simpelthen ikke alle de Geithnertæsk«, siger professor i komparativ politisk økonomi Mark Blyth fra Johns Hopkins University til RealClearPolitics.

»Okay, fyren lyder ikke ligefrem som Charlton Heston (amerikansk skuespiller, der har spillet Moses, red.) med stentavlerne. Men er det nu også virkelig det, vi er nået til«, spørger Blyth.

Knald eller fald

Den erfarne økonom Vincent Reinhart, der selv har arbejdet for Centralbanken, siger, at det er et problem for en finansminister, at det kan være svært at være meget klar i mælet om planerne, samtidig med at befolkningen ikke har lyst til at hjælpe markederne ved at give penge til finanssektoren.

»Geithner er kvæstet, men han er ikke død endnu. Han har endnu ikke gjort noget, der uafvendeligt skader hans ry. Hvis han evner at komme med en plan og gribe til overbevisende handling, vil alt det her blive glemt«, siger Reinhart.

Men hvis Obamaregeringens redningsplan for finanssektoren fejler, er Reinhart heller ikke i tvivl: »Så er der nogen, der må gå. Og det bliver ham«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden