Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Der er ikke udsigt til et friere liv bag slørene med den nye kvindelov, der ifølge kritikere vil tillade ægteskablig voldtægt af afghanske kvinder.
Foto: ALLAUDDIN KHAN/AP

Der er ikke udsigt til et friere liv bag slørene med den nye kvindelov, der ifølge kritikere vil tillade ægteskablig voldtægt af afghanske kvinder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama kalder voldtægtslov for »afskyelig«

Presset på Afghanistans præsident vokser, efter Barack Obama i dag talte dunder om landets nye kvindelov.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg synes, denne lov er afskyelig«.

Barack Obama var mere end klar i spyttet, da han efter dagens Nato-topmøde kommenterede Afghanistans nye kvindelov.

En lov, der ifølge ham vil diskriminere kvinder voldsomt.

De vil fremover ikke kunne nægte deres mænd sex, og de forbydes at forlade deres hjem uden følgeskab, ligesom de heller ikke må hverken arbejde eller uddanne sig uden deres ægtemands tilladelse.

Minder om Taleban
»Vi har meget klart erklæret, at vi protesterer imod denne lov«, siger Barack Obama, der med dagens meldinger slutter sig til koret af misbilligelse i den vestlige verdens top.

Tidligere på ugen opfordrede FN's menneskerettighedschef, Navi Pillay, den afghanske regring til at ophæve loven, som han mener »minder om de dekreter, som Talebanstyret udsteder«.

Også Nato og Canada har udtrykt benhård kritik mod loven med henvisning til, at den legaliserer voldtægt i ægteskaber.

Vil gennemgå loven nøje
Afghanistans præsident, Hamid Karzai, underskrev den kontroversielle lov i sidste måned. Den skal gælde for landets shiamuslimske mindretal, der udgør ommkring 15 procent af den hovedsageligt sunnimuslimske befolkning.

I dag siger præsidenten imidlertid, at han har iværksat en nøje gennemgang af loven. Og han forsikrer, at de nødvendige skridt vil blive taget, hvis det viser sig, at noget strider mod Afghanistans forfatning eller sharialovene.

»Justitsministeren vil gennemgå hele loven meget, meget nøje. Hvis det viser sig, at der er grund til bekymring, vil vi sende loven tilbage til parlamentet. Dette er noget, vi ser på med stor alvor«, siger han.

Det må være en misforståelse
Hamid Karzai mener dog, at den voldsomme kritik må bero på en misforståelse i oversættelsen af det juridiske indhold i lovteksten.

»De problemer, der har været nævnt i de vestlige medier, findes ikke i vores lovgivning«, understreger han.

Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, har fortalt, at han har ringet til Karzai og »krævet en forsikring for« at loven ikke vil krænke kvinders rettigheder.

»Han (Hamid Karzai, red.) har lovet, at der vil komme en erklæring fra hans justitsministerium i morgen, og han har lovet, at hvis det er nødvendigt, vil dette komme tilbage til det afghanske Parlament i stedet for at blive vedtaget i praksis«, siger Gordon Brown.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden