Præsident Barack Obama vil forhøje budgettet til krigen i Afghanistan til 150 millioner dollar i 2009. Under Bush-administrationen i 2008 var udgifterne 180 milliarder dollar. Arkivfoto.
Foto: GERALD HERBERT/AP

Præsident Barack Obama vil forhøje budgettet til krigen i Afghanistan til 150 millioner dollar i 2009. Under Bush-administrationen i 2008 var udgifterne 180 milliarder dollar. Arkivfoto.

Internationalt

Obama vil fordoble krigsbudgettet

Barack Obama har bedt Kongressen om 470 milliarder kroner ekstra til krigene i Irak og Afghanistan.

Internationalt

USA's præsident Barack Obama har bedt Kongressen om 470 milliarder kroner, der skal bruges til militære operationer i Irak og Afghanistan.

I sin officielle anmodning kalder Obama anmodningen for »den sidste planlagte ekstraudgift« - netop den type bevillinger, Obama ifølge BBC selv var imod i sin tid som kongresmedlem.

Går de nye bevillinger som forventet igennem, vil USA's samlede udgifter til krigen i år blive mere end fordoblet.

Næsten 200.000 soldater 95 procent af pengene skal bruges til at betale for de 140.000 amerikanske soldater i Irak, mens troppetallet i Afghanistan stiger til 45.000.

Desuden skal midlerne »hjælpe det irakiske folk med at tage ansvar for deres egen fremtid«.

»Taleban er blevet stærkere og al-Qaeda truer Amerika fra sin sikre havn langs den afghansk-pakistanske grænse«, skriver Obama i anmodningen.

De sidste fem procent af ekstrabevillingen skal finansiere kampen mod »andre trusler mod den amerikanske sikkerhed, fra en sikring af atomvåben på det åbne marked til at bekæmpe frygt og nød under undertrykkende regimer«.

17. ekstrabevilling siden 9/11

Obama har talt op, at kongressen siden 11. september 2001 har godkendt 17 forskellige ekstrabevillinger til krigen i Irak og Afghanistan.

»VI må bryde traditionen og inkludere fremtidige militære udgifter i de almindelige budgetter, så vi kan få et ærligt, mere præcist og ansvarligt overblik over statens udgifter«, siger Obama ifølge BBC.

Forslaget om den seneste ekstrabevilling forventes ifølge AP at blive godkendt af den demokratisk kontrollerede kongres, selv om nogle af kongresmedlemmerne er utilfredse med, at de amerikanske soldater bliver trukket for langsomt tilbage.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce