Tilhængere af præsten Sufi Muhammad, der har været den fremmeste forkæmper for indførelsen af islamisk lov i Swat.
Foto: B.K.BANGASH/AP

Tilhængere af præsten Sufi Muhammad, der har været den fremmeste forkæmper for indførelsen af islamisk lov i Swat.

Internationalt

Pakistansk region indfører sharia

Taleban får sin vilje i regionen Swat. Fremover straffes utroskab med stening, og tyve får hånden hugget af.

Internationalt

Pakistanske politikere har blåstemplet indførelsen af sharia i Swat-regionen.

Det betyder blandt andet, at utroskab fremover vil blive straffet med stening, og tyveri med at hugge hånden af.

Først godkendte det pakistanske parlament forslaget om at indføre sharia i regionen, og herefter har presset på præsident Asif Ali Zardari været for stort.

Også Zardari har derfor givet samtykke til det omstridte forslag, der opfylder Talebans ønske om islamisk lov i Swat, skriver AP.

Fred til gengæld for sharia Selv om indførelsen af islamisk lov er begrænset til den nordvestlige region, har Taleban tidligere erklæret, at Swat-regionen skal være en slags forsøgskanin for den videre udbredelse af sharia-lov i atommagten Pakistan, skriver The Guardian.

Til gengæld for indførelse af sharia lover Taleban fred efter to år med voldsomme kampe i regionen.

I 2007 iværksatte bevægelsen et voldsomt offensiv for at få kontrol over området, hvilket i begyndelsen af 2009 betød, at den militante bevægelse stort set havde magten i området.

I februar lykkedes det derfor bevægelsen at indgå en fredsaftale med de lokale pakistanske myndigheder for til gengæld at få indført sharia. Taleban indstillede kampene, og til gengæld blev der indført et religiøst retssystem.

Piskeslag og afhuggede hænder
Formelt betyder det, at piskeslag er en passende straf for at drikke alkohol. Hvis man som ugift har sex, bør det ligeledes straffes med piskeslag, har et lokalt overhoved forklaret til den britiske avis The Guardian i et sjældent interview.

Straffen for at stjæle er at få hugget hånden af, medmindre tyven er fattig og stjæler for at få stillet sin egen sult. Og folk, der er deres ægtefælle utro, skal stenes.

Aftalen mellem de lokale myndigheder og Taleban har mødt kritik, både i Pakistan og fra vestlige regeringer, der ser det som et knæfald for den spirende ekstremisme i grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan. En kritik, der ikke er blevet mindre set i lyset af, at Pakistan anses for at være en af den vestlige verdens nærmeste allierede i kampen mod international terrorisme.

Præsident Asif Ali Zardari har været en af kritikerne, og han har derfor - indtil nu - forsøgt at udsætte en godkendelse af forslaget om islamisk lov i Swat.

Pigeskolerne er lukkede

Taleban har lagt pres på de pakistanske politikere ved at erklære, at de, der modarbejder loven, vil blive betragtet som dårlige muslimer.

Ifølge AP oplyser Taleban, at en militærdomstol skal debattere, om politikere, der modarbejder forslaget, skal have en straf for apostasi, altså for at frafalde islam.

Taleban har allerede lukket pigeskoler i Swat, ligesom der er blevet indsat dommere, der er trænet i at praktisere islamisk lov.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce