Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Udenrigsminister Per Stig Møller er mener ikke, at slutdokumentet er et kompromis i forhold til ytringsfriheden
Foto: Jens Dresling

Udenrigsminister Per Stig Møller er mener ikke, at slutdokumentet er et kompromis i forhold til ytringsfriheden

Internationalt

Per Stig Møller ser racisme-dokument som en sejr

Vedtagelsen af slutdokumentet bekræfter, at menneskerettighederne skal beskytte individer, ikke religioner, siger udenrigsministeren.

Internationalt

Efter et nervøst døgn på FN's racisme-konference i Genève er udenrigsminister Per Stig Møller overvejende tilfreds med slutdokumentet.

Han konstaterer, at der er tale om et dokument, som vil kunne udgøre et vigtigt bidrag til at bringe den internationale indsats mod racisme fremad.

»At det er lykkedes er en sejr for de kræfter, der gennem dialog har ønsket at fremme og beskytte menneskerettighederne frem for på forhånd at opgive og at overlade initiativet til kræfter, der forsøger at så tvivl om menneskerettighedernes universalitet. Faktisk lykkedes det i slutfasen at isolere de kræfter, som til det sidste prøvede at afspore konferencen og slutdokumentet«, siger Per Stig Møller i en pressemeddelelse.

»Dokumentets fokus er på de reelle racismeproblemer, og hvordan vi bedst muligt imødegår disse. Dokumentet bekræfter, at menneskerettighederne er til for at beskytte individer, og ikke ideologier eller religioner. Forbud mod religionsforhånelse er således ude af teksten«, pointerer han.

»Slutdokument går således på ingen måde på kompromis i forhold til ytringsfriheden. Tværtimod fremhæves den positive rolle, som ytringsfriheden spiller for demokratiet, pluralismen og i kampen mod racisme udtrykkeligt. Det er et aspekt, som vi fra dansk side lægger stor vægt på, og som Danmark har arbejdet hårdt for kom med i slutdokumentet«.

Omtale af Israel er ude

»Der er også lykkedes at få slettet enhver omtale af Israel og situationen i Mellemøsten som et særligt problem i forbindelse med racisme og diskrimination. Til gengæld har vi fået bevaret og forstærket opfordringen til, at Holocaust aldrig må blive glemt. Udover dette er det set med danske øjne særlig positivt, at udkastet til slutdokument omtaler nødvendigheden af at modvirke vold mod kvinder og børn, og at modvirke menneskehandel og moderne former for slaveri i racismesammenhæng med særlig fremhævelse af kvinder og piger. Endvidere at staterne opfordres til at tage effektive skridt til at efterleve oprindelige folks rettigheder«.

Per Stig Møller tilføjer, at der ikke er tale om et perfekt dokument, men et kompromis, som derfor også indeholder formuleringer, som Danmark hellere havde været foruden.

»Men det afgørende er at fastholde de store fremskridt, som er opnået – ikke mindst den gode tekst om ytringsfrihedens vigtige rolle«, pointerer han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce