Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THE ANH/AP
Foto: THE ANH/AP

Vietnamesisk lufthavnsmedarbejder undersøger flypassagerer med thermokamera for at standse influenza-ramte..

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

150 lande klar til kamp mod svineinfluenza

En pandemi kan stadig undgås, fastslår WHO efter fundet af flere svineinfluenza-ofre uden for Mexico.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er muligt at standse svineinfluenzaen.

Det vurderer FN's verdenssundhedsorganisation WHO, der har øget sikkerhedsniveauet. I øjeblikket er svineinfluenzaen skyld i, at niveauet er sat til 4 på en skala fra 1 til 6.

Sygdommens spredning har fået WHO til at iværksætte fase 4, fordi der er tale om en infektion, der viser sig at smitte fra menneske til menneske, og at udbruddet tilsyneladende er vedvarende.

Forsøger at bremse smitte Verden over forbereder myndighederne sig på at gribe ind: Adskillige lande har allerede bedt sine borgere om at undlade strengt unødvendige rejser til Mexico. Det kan ramme landets økonomi, idet turisme er landets tredjestørste indtægtskilde.

USA har sendt store mængder af antiviral medicin til de stater, der grænser op mod Mexico. Samtidig er kontrollen af de indrejsende øget og en oplysningskampagne om sygdommen sat i gang.

I Mexico, der har det største antal mennesker, som frygtes at være smittet, er skoler og mange offentlige institutioner lukket indtil videre. Myndighederne har aflyst de traditionelle 5. maj-parader, og fagforbundene har besluttet at undlade at gennemføre sine demonstrationstog gennem Mexico By 1. maj.

Lande forbereder sig
Verden over har mindst 150 lande trukket deres beredskabsplaner for epidemier frem af skufferne, så læger, sundhedsmyndigheder og borgere kan forberedes på et eventuelt udbrud af den nye influenzastamme.

Samtidig gør store medicinalvirksomheder klar til at fremstille ekstra store lagre af influenzamedicin, men det kan tage nogen tid, før produktionen er færdig, og medikamenterne kan sælges til landene.

Den Spansk Syge hærgede
Eksperterne frygter, at influenzaen kan udvikle sig til en verdensomspændende epidemi, en såkaldt pandemi. Det skete for eksempel i 1918-1919, hvor en influenzavariant kaldet Den Spanske Syge, ramte 40 procent af klodens befolkning.

25 millioner mennesker - måske endda hele 50 millioner - døde af sygdommen.

Den udviklede sig tilsyneladende fra at være en forholdsvis mild influenzasygdom til at angribe ofrene langt kraftigere, så de døde af lungebetændelse inden for få dage.

Senere pandemier var ikke så alvorlige
I slutningen af 1950'erne hærgede endnu en influenza-omgang, der spredte sig fra Asien og kostede cirka to millioner mennesker livet.

Ti år senere bredte en pandemi sig fra Hong Kong, men den var - sygdomsmæssigt set - mild og kostede alene cirka 33.000 mennesker livet.

Svineinfluenza fundet i flere lande

Der er foreløbigt fundet mennesker, der er smittet med den nye influenza, i Mexico, USA, Canada, Spanien og Skotland.

Men tusinder mistænkes for at være smittet, selv om prøverne af deres sygdom endnu ikke har afsløret kilden til deres feber.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden