Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: RAFIQ MAQBOOL/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsident overvejer voldtægtslov

Afghanistans præsident vil genoverveje, om mænd skal have lov til at voldtage deres koner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Massiv udenlandsk kritik har fået Afghanistans præsident, Hamid Karzai, til at revurdere en ny og omstridt, kvindeundertrykkende lov.

På et pressemøde afholdt efter weekendens Nato-topmøde fortalte Karzai, at han vil revurdere loven, som FN har kritiseret som en legalisering af voldtægt.

»Jeg har bedt justisministeren om at vurdere loven på ny. Dersom der er noget i den, som strider imod Afghanistans grundlov, med sharialovene eller med friheden, som vor grundlov giver vores kvinder, vil vi sende den tilbage til parlamentet«, sagde Karzai på pressekonferencen.

Manden skal bestemme Hamid Karzai underskrev i sidste måned loven, som er ønsket af landets shiamuslimer. De omfatter ifølge nyhedsbureauet AP mellem 10 og 20 procent af landets 30 millioner indbyggere.

Loven forbyder blandt andet kvinder at søge arbejde, uddannelse eller besøge en læge, hvis de ikke har fået lov af deres ægtefælle, og den giver også ægtemanden ret til sex med konen hver fjerde nat.

Obama og Nato kræver ændring
FN har kritiseret loven som en legalisering af, at mænd må voldtage deres kvinder, og lørdag var Nato's topledere enige i kritikken.

»Vi mener, at det er vigtigt at tage hensyn til lokal kultur, men vi mener også, at der findes visse principper, som alle nationer bør efterleve. Respekt for kvinder og respekt for deres frihed og integritet er et vigtigt princip«, sagde den amerikanske præsident Barack Obama.

»Alle i Afghanistan bør have ret til at leve i frihed«, mener Tysklands Angela Merkel ifølge AFP, mens Storbritanniens premierminister Gordon Brown kalder loven et skridt tilbage for udviklingen i Afghanistan.

I Nato's regelsæt for Afghanistan står der nu, at »vi understreger vigtigheden af at beskytte kvinders rettigheder«.

Karzai skal bruge vælgere
Der skal være valg i Afghanistan i august, og Karzai er efter syv år som leder mere og mere upopulær både i hjemlandet og internationalt.

Kritikere mener, at Hamid Karzai har underskrevet loven for at lefle for de vigtige shiamuslimske vælgere.

Kvindesagen er blevet stærkere

Spørgsmålet om kvinderettigheder har skabt splittelse mellem Afghanistans konservative befolkning og de mere liberale medlemmer af samfundet.

Selv om kvinder siden 2001 har haft ret til at gå i skole og vise sig uden for hjemmet uden burka og mandligt følge, frygter kvindesagstilhængere, at situationen hurtigt kan vende igen.

Blandt de 351 medlemmer af det afghanske parlament er 89 kvinder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden