Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Svenske reklamer kommer under ligestillingslup.
Foto: FINN FRANDSEN

Svenske reklamer kommer under ligestillingslup.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jysk reddet af hoppende pige

Boligudstyrsforretningen Jysk slipper for at få kritik af lyserød annonce. Den er ikke diskriminerende, fordi pigen i billedet hopper.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et lyserødt pigeværelse er tæt på at give boligudstyrsforretningen Jysk problemer i Sverige.

Landets Etiske Råd mod Kønsdiskriminerende Reklame har hæftet sig ved et annonce, der viser et pigeværelse - i lyserødt. Og med en sminkedukke, blomstermønstre og en hvidmalet seng.

Det er »utvivlsomt et skabelonbillede«, mener rådet, der imidlertid ikke vil gribe ind over for den formastelige annonce. Årsagen er, at der på billedet optræder en lille pige, der glad og begejstret hopper løs.

En pige i aktiv leg følger ikke det traditionelle kønsrollemønster. Følgelig er der ikke grund til at rejse sag mod Jysk' annonce, mener rådet ifølge den svenske avis Sydsvenskan.

»Piger plejer at blive fremstillet som mere passive. Sådan var det ikke rigtigt i det her tilfælde«, siger en repræsentant for rådet, jurist Tobias Eltell.

Jysk har tidligere fået kritik Rådet bemærker dog, at Jysk i en tilsvarende annonce for et drengeværelse præsenterer det i sorte farver med et dart-spil, fjernsyn og bilsæde-lignende stol. Det er typisk kønsskabeloniserende, mener rådet.

Det har tidligere langet ud efter den danske forretningskæde, fordi den lancerede pyjamaser med et selvlysende skelet til drengene, mens pigerne kunne vælge en rosa flanels-pyjamas. Problemet var, at Jyst udelukkede, at piger kunne vælge skelet-nattøjet, påpegede det etiske reklameråd dengang.

Bøllehat-annonce diskriminerede

Men mens Jysk går fri i denne omgang, så får rejsebureauet Mytravel skænd for at have markedsført en bøllehat i rosa til pigerne.

»Det udelukker drenge som bærere af en rosa hat«, konstaterer rådet ifølge den svenske avis. Mytravel har forsvaret sig med, at der var tale om en vejledning til kunderne, efterdi det »typisk er piger, der kommer til at ville bære hatten«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden