før mordet. Den video, stjerneadvokaten Rodrigo Rosenberg indtalte før sin død, er en rystende beretning om kynisme, korruption samt hvidvaskning af narkopenge i samfundets øverste lag.  Foto fra videoen: El Periodico de Guatemala/AP
Foto: Skærmdump fra Youtube.

før mordet. Den video, stjerneadvokaten Rodrigo Rosenberg indtalte før sin død, er en rystende beretning om kynisme, korruption samt hvidvaskning af narkopenge i samfundets øverste lag. Foto fra videoen: El Periodico de Guatemala/AP

Internationalt

Jurist forudså mordet på sig selv

En myrdet stjerneadvokat efterlader en video, der fortæller en rystende historie om korruption og hvidvaskning af narkopenge.

Internationalt

»Goddag. Mit navn er Rodrigo Rosenberg Marzano, og hvis De lige nu ser og hører denne besked, er det desværre, fordi jeg er blevet myrdet«.

Sådan starter den video, der de seneste dage har bragt det mellemamerikanske land Guatemala i oprør og fået borgerne på gaden i protest.

For ikke blot er det en af landets kendte og respekterede advokater, der velklædt og roligt forudser sin egen død. På videoen anklager han selveste præsident Álvaro Colom, dennes kone Sandra de Colom og privatsekretæren Gustavo Lejos for at stå bag mordet.

Rystende historie om kynisme
Den 47-årige stjerneadvokat Rodrigo Rosenberg blev myrdet søndag, da han som sædvanlig cyklede en tur i Guatemala By.

Få dage senere dukkede den 18 minutter lange video op på avisernes redaktioner og ligger nu på internettet. Hundredtusindvis af borgere har klikket sig ind for at høre Rosenberg fortælle en rystende historie om kynisme, korruption samt hvidvaskning af penge i samfundets øverste lag.

»Grunden til min død er udelukkende, at jeg var advokat for Khalil Mussa«,siger den Harvard-uddannede Rosenberg.

Khalil Mussa, en velhavende forretningsmand af libanesisk oprindelse, blev sammen med sin datter myrdet for en måned siden. Ifølge Rosenberg, fordi han afviste at lægge navn til præsidentparrets omfattende hvidvaskning af narkopenge gennem banken Banrural.

Hvidvaskning af narkopenge
Som advokaten fortæller historien, henvendte præsidentens privatsekretær Gustavo Lejos sig i december til Mussa og bad ham træde ind i bestyrelsen for Banrural. Mussa accepterede, men opdagede hurtigt, at hans gode navn blot skulle dække over talrige illegale forretninger gennem banken, der »finansierer præsidentfruens spøgelsesprojekter«.

Rosenberg beretter om en lang række skuffeselskaber, der har til formål at hvidvaske narkopenge samt tvivlsomme projekter, der styres af præsidentparret og privatsekretæren.

Da Mussa besluttede at trække sig fra banken, underskrev han samtidig sin egen dødsdom. »En god mand faldt i en fælde og endte midt i en magtkamp mellem tyveknægte«, siger Rosenberg, der også afviser regeringens forklaring på mordet på Mussa, nemlig at han blev myrdet af sine egne ansatte.

»Jeg har beviser. Alejos sagde selv til mig, at hvis jeg forfulgte denne sag, så ville han personligt sørge for, at jeg havde sagt mit sidste ord«.

Mordet på Rosenberg har vakt både vrede og sorg i Guatemala, hvor mord på kritikere og aktivister ellers ikke er spor usædvanligt. Protester på gaden og den internationale opmærksomhed tvang forleden præsident Colom til at stå frem på tv og afvise alle anklager.

»Jeg træder aldrig tilbage«
Præsidenten greb endda til usædvanlige metoder, da han fløj 250 borgmestre fra hele landet ind til hovedstaden, hvor de oplæste deres erklæringer om støtte til landets leder.

Men lige meget har det hjulpet, og det politiske stormvejr fortsætter. Guatemalas opposition forlanger, at Colom træder tilbage, hvad han pure nægter.

»Jeg træder aldrig tilbage, og kun døden kan fjerne mig fra denne post«, fastslog præsidenten i går i et patetisk interview med en række medier, hvor han også hævdede, at hele sagen blot er et forsøg på at destabilisere hans regering.

På spørgsmålet, hvem der har til hensigt at destabilisere regeringen, pegede han luftigt på »en ekspræsident og nogle tidligere militærfolk«. Han lovede samtidig en tilbundsgående, uvildig undersøgelse og oplyste, at landets statsanklager har taget fat på sagen.

Mere end bare et mord
Men præsidentens ’uvildige’ undersøgelse er allerede bragt i miskredit, da avisen Prensa Libre torsdag kunne bringe et billede af samme statsanklager, der forlod Coloms private residens.

Mere tillid knytter der sig til FBI, der allerede har sendt en repræsentant til Guatemala, og til Kommissionen mod Straffrihed i Guatemala, som er ledet af den respekterede spanske jurist Carlos Castresana.

Fo sagen handler ikke bare om endnu et mord i det martrede Guatemala, hvad Rosenberg også understreger i sin video.

»Jeg har ingen heltekomplekser og slet ingen lyst til at dø«, siger advokaten.

»Men vi kan ikke blive ved sådan her… Præsidenten og hans kumpaner stjæler alt, hvad de kan, de er i færd med at destruere landet midt i den værste bølge af vold, vi har set, og vi gør intet ved det«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden