Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ERANGA JAYAWARDENA/AP
Foto: ERANGA JAYAWARDENA/AP

Billederne af Prabhakarans lig går verden rundt - her følges billederne fra en stue i Sri Lanka. De srilankanske nyhedsmedier skriver endnu ikke om hans død, og i Vejle håber man stadig.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oprørsleders familie i Danmark: Det ligner min farbror

Tv-optagelser af srilankansk oprørsleders lig ser ægte ud. Men familiemedlemmer i Vejle tvivler stadig.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan reagerer man, når tv-kanaler verden over viser billeder af ens døde farbror, med opspilede øjne og hævet ansigt?

29-årige Karthic Manoharan sidder i Vejle og prøver at svare politiken.dk på lige præcis det spørgsmål.

Hans far er bror til lederen af De Tamilske Tigres oprørsleder, Vellupillai Prabhakaran, som ifølge tv-optagelser og militære kilder er blevet dræbt i Sri Lanka.

Ikke sikre på beviserne Som bevis kører et klip af oprørslederens lig i loop på nyhedskanaler verden over. Men Karthic Manoharan er ikke overbevist, om at farbroren er død, selv om billederne gør stort indtryk.

»Da vi så videoklippet på en srilankansk kanal og på TV 2 News begyndte min mor at græde. Ud fra ansigtet er det helt sikkert ham. Man kan se det på øjnene, han har sådan nogle specielle, store øjne«, siger oprørslederens nevø over telefon til politiken.dk.

»Men vi er stadig ikke helt sikre på, at det passer, at han er død. Det kan vi ikke vurdere«.

Hvorfor ikke?

»Fordi de kun viser et ganske kort klip, og kun af ansigtet. Man kan lave så meget med grafik i disse dage«, siger den 29-årige Karthic Manoharan, der til daglig underviser i engelsk på aftenskole.

Ingen lyd fra bedsteforældrene
Hans far, Prabhakarans storebror, er på arbejde og har endnu ikke set billederne.

Han har ingen mobiltelefon og er ikke god til dansk, så hans familie venter på, at han kommer hjem fra arbejde, så de kan fortælle ham de seneste nyheder fra Sri Lanka.

»Jeg ved ikke, hvordan han vil reagere«, siger den 29-årige Karthic Manoharan.

Udover at være nervøse for farbroderens skæbne, er han også bekymret for sine bedsteforældre. Da borgerkrigen brød ud, flyttede de til Indien, men de er siden flyttet tilbage til Sri Lanka. I de seneste tre måneder har familien i Vejle intet hørt fra dem.

»Min bedstemor er syg og kan ikke bevæge sig ret meget. Nogle gange ringer de til os, men de har ingen telefon, og de skal bruge en mønttelefon, så vi skal være heldige at være hjemme. Lige nu ved vi ikke, hvor de er«.

Langt fra Sri Lanka til Danmark
Den dræbte oprørsleder stiftede De Tamilske Tigre og har siden 1983 ledet oprørerne i kampen mod den srilankanske regering.

Drømmen var tamilsk selvstyre efter flere års undertrykkelse af det tamilske mindretal i Sri Lanka, hvor flertallet af indbyggerne er singalesere.

Karthic Manoharan i Vejle støtter ikke tigrenes kamp, siger han. Det samme gælder hans far, Prabhakarans storebror.

»Han tænker meget på sin lillebror og på sin familie og forældre, men han går ikke til demonstrationer. De Tamilske Tigre er i Sri Lanka, ikke i Danmark«, forklarer Karthic Manoharan.

Uskyldige civile er døde

De seneste dages udvikling, hvor oprørsbevægelsen har nedlagt våbnene, og hvor den srilankanske regeringshær har udråbt sig selv som sejrherre, gør ham modløs.

»Min farbror har altid sagt til mine kusiner, til børnene i familien, at ’jeres onkel vil kæmpe for, at tamiler kan bevæge sig rundt uden nogen problemer’. Men nu er der gået 26 år, og vi har ikke opnået noget. Og der er uskyldige civile, der er døde«.

Imens venter familien på endeligt nyt fra Sri Lanka om Prabhakarans skæbne.

»Vi venter på et telefonopkald fra Sri Lanka, enten fra min farfar eller andre, der kan fortælle os, hvad der foregår«.

Udover familien i Vejle har Prabhakaran også en svoger - Prabhakarans hustrus storebror - i Danmark, der er bosat i Herning med sin familie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden